:

:

TV Most

Foto: AP

clock

April 21, 2019   13:30

0

266

Srbin sa Šri Lanke: Panika i zabrinutost posle eksplozija

Petar Prokić, Srbin koji više godina živi i radi u Šri Lanki, rekao je za Radio Beograd da je dan počeo u dobrom prazničnom raspoloženju, da su svi turisti slavili Uskrs od ranog jutra, kada je stigla informacija o eksplozijama u Kolombu, najpre u crkvama, a potom i u najeminentnijim hotelima. Čuo se sa Srbima koji dugo žive u Šri Lanki i kaže da su oni dobro, ali ne zna da li je u napadnutim hotelima bilo naših ljudi.

Centar dešavanja je u Kolombu, dok je na jugu zemlje sve mirno, ističe Prokić, koji je zaposlen u hotelu u gradu Galeu, 120 kilometara južno od prestonice, u tvrđavi pod zaštitom Uneska.
Kaže da je među turistima najviše prisutna zabrinutost, a da panike zbog bombaških napada najviše ima među lokalnim stanovništvom, koje je preživelo tridesetogodišnji rat kao i teško stanje za vreme za cunamija.

"Oni paniče više nego turisti, jer turisti ne znaju šta se dešava. Mi ih smirujemo, uveravamo da će sve biti u redu dok su u okviru hotela", kaže Prokić.

Pojačano je prisustvo policije i vojske na ulicama, oko crkava. "U tvrđavi gde ja živim nalaze se četiri crkve, a policija je već ispred dve. Najavili su i dolazak u hotel", navodi Prokić.

Osma eksplozija se desila u blizini zoo vrta u Kolombu, tako da je to sad definitivno sporadično, ocenjuje Prokić.

"Počelo je u crkvama, preko hotela, a sad je u kućnim kompleksima, pored Dehivale, gde je zoološki vrt. Ali, sve je u Kolombu i dalje. Samo je jedna bila u Batikoloi, 250 kilometara na istoku, u crkvi", ističe Prokić.
Prokić kaže da se čuo sa nekoliko naših ljudi u Kolombu, koji tamo žive više od 15 godina, da je sa njima sve u redu, i da nisu povređeni.

Međutim, ne zna da li među poginulima u hotelima ima Srba. Prema nezvaničnim informacijama, koje vlada nije potvrdila, samo u hotelima u Kolombu, poginulo je 40 ljudi, navodi Prokić.

"Čuo sam se sa jednom našim čovekom koji je juče bio na piću u Kingsburiju sa prijateljima, u hotelu koji je danas napadnut, i on je u redu", priča napominje Prokić.

Međutim, naglašava da je to bilo sinoć, i da ne zna da li je danas u tim hotelima bilo naših ljudi.

Kaže da u južnom delu Šri Lanke ima turista iz Srbije, ali ne mnogo "Za osam godina sam viđao samo grupe koje dolaze ovde na jug, na plažu, ali nema mnogo srpskih turista", navodi Prokić.

Izvor: RTS

Šri LankaeksplozijenapadSrbiUskrs
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva