:

:

TV Most

clock

Maj 15, 2022   14:56

0

116

Srpski patrijarh pozvao na jedinstvo i zajedništvo

Sto godina od ujedinjenja lokalnih eparhija Pećke Patrijaršije u jedinstvenu Srpsku pravoslavnu crkvu obeležava se danas u Sremskim Karlovcima, gde je srpski patrijarh, u obraćanju pred nekoliko hiljada vernika, poručio da je ovaj veliki jubilej praznik jedinstva i sloge.

"Pozivamo naš verni narod u zemlji i rasejanju da uprkos svim iskušenjima ostane istrajan u zajedništvu u krilu svoje majke crkve", poručio je patrijarh Porfirije pred nekoliko hiljada vernika okupljenih ispred Saborne crkve u Sremskim Karlovcima.

Proces ujedinjenja SPC počeo je i završen u Sremskim Karlovcima 12. septembra 1920. godine.

Patrijaršija je ukinuta 1766. godine, a srpski pravoslavni narod živeo je u četiri države, podeljen u šest regionalnih crkava. Stvaranjem Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca bile su u jednoj državi, što je omogućilo da se sjedine i uspostavi Patrijaršija ujedinjene autokefalne pravoslavne crkve.

Patrijarh srpski Porfirije rekao je da je Srpska pravoslavna crkva tada priznata kao sestrinska crkva svih pravoslavnih crkava.

"Ovo je veliki praznik jedinstva i sloge. Dan kada je od svih priznata opšta svest o jedinstvu naše svete pravoslavne crkve u istoriji. Mi danas posle stotinu godina radosno objavljujemo i proslavljamo ovaj istorijski događaj bilo da živimo u matici bilo u nekoj od srpskih ili okolnih zemalja,ili u rasejanju", poručio je patrijarh.

On je rekao da je u svim nedaćama Srpska pravoslavna crkva delila i radosti i tuge čitavog srpskog naroda.

"Patrijaršija srpska je bila i ostala simbol narodnog jedinstva i onda kada je državno ustrojstvo i jedinstvo bivalo razbijeno. Zbog svega toga, mi ovih dana kada se sećamo podviga naših predaka koji su žudili za jedinstvom i za njega se borili i jedinstvo crkve ostvarili, ozareni svetlosću vaskrsenja Hristovog šaljemo blagoslov svoj punoći naše srpske pravoslavne crkve. Pozivamo naš verni narod u zemlji i rasejanju da uprkos svim iskušenjima ostane istrajan u zajedništvu u krilu svoje majke crkve", poručio je okupljenima patrijarh Porfirije.

Sveta liturgija počela je u 9.00 časova, koju je služio patrijarh srpski Porfirije sa vladikama i sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve.

Nakon liturgije i obraćanja usledilo je redovno majsko zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

Porfirijejubilej vaspostavljanja Srpske Patrijaršije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva