:

:

TV Most

clock

April 15, 2024   15:23

0

37

Stanivuković pozvao građane da mu se pridruže na mitingu "Srpska te zove"; Na mitingu i pet udruženja veterana

Gradonačelnik Banjluke Draško Stanivuković saopštio je da će prisustvovati skupu "Srpska te zove", koji je će u četvrtak biti održan u Banjaluci i pozvao građane da mu se pridruže.

"Ja dolazim prvo kao Srbin, pravoslavac, dolazim kao čovek, dolazim i kao gradonačelnik. Pozivam sve Banjalučane. Svim svojim bićem sam da odbranim nacionalne interese svog naroda, da zaštitimo imovinu Republike Srpske negledajući formalno-pravno ko kojoj poziciji pripada, ima tema u kojima to nije važno", poručio je Stanivujković.

Miting "Srpska te zove" biće održan na banjalučkom Trgu Krajine nakon sednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se naći i izveštaj Međunarodne komisije za Srebrenicu.

Stanivuković ističe da je to nacionalna tema i da niko ne želi da srpski narod bude proglašen za genocidni.

"Naravno da je moja dužnost da budem tamo gde god je potrebno i da dam svoj maksimalni doprinos. Moja dužnost je da pozovem sve Banjalučane, sve naše građane, ne samo iz Banjaluke, cele Republike Srpske, ali ja kao domaćin u Banjaluci imam svakako najveću odgovornost. Ovim putem pozivam da se odazovemo na skup koji govori da treba da budemo svi jedinstveni, da nema ni politike, ni političke stranke koja može da ima suprotno mišljenje od toga da mi nismo genocidan narod, da smo mi proživeli žrtvu, da smo mi ti koji smo stradali", rekao je Stanivuković.

Podsetio je i na borbu rukovodstva Srbije i Srpske da ova rezolucija ne dobije podršku ili da podrška bude što manja.

"Tako da ovo je jedna patriotska dužnost, jedan patriotski čin. Ja verujem da među nama postoji dovoljno razumnih glava da se svi na tako nešto odazovemo. Siguran sam da niko neće ovo politizovati. Mi smo jedan sjajan, dobar narod, najgostoljubiviji narod, mi smo stradali narod, mi ljubimo slobodu, mi čuvamo samo onu našu teritoriju koja je vekovna naša i ništa više od toga", naveo je Stanivuković.

Dodao je da će poslanici PDP-a dati podršku izveštaju Međunarodne komisije.

"Prema tome siguran sam i znam da će poslanici PDP-a da podrže ovaj izveštaj koji je istinit, da se nije u Srebrenici desio genocid i da mi nismo taj narod kako žele da nas obeleže i označe i da ćemo se svi odazvati na veliki skup podrške", naveo je Stanivuković, prenele su banjalučke Nezavisne novine.

Veterani pet udruženja na mitingu "Srpska te zove"

Predstavnici pet udruženja veterana sa područja Semberije, Majevice i Birča pozvali su srpski narod na jedinstvo i sabornost u odupiranju pritiscima na Republiku Srpsku. 

Istakli su da je rezolucija o navodnom genocidu u Srebernici nedopustiva i pozvali građane da prisustvuju velikom narodnom mitingu "Srpska te zove", koji će u četvrtak biti održan u Banjaluci.

Međunarodna zajednica želi da srpskom narodu pripiše da je genocidan narod ignorišući sva strašna stradanja Srba i pravdajući na taj način teške nepravde i zločine koje su i sami činili prema Srbima kroz istoriju, ističu predstavnici udruženja veterana Tobutski sokolovi.

"Srpski narod bi bio trajno obeležen kao genocidan narod što bi u budućnosti dalo opravdane uslove nekakvim silama da izvrše odmazdu nad teritorijom gde živi srpski narod kao genocidan narod", rekao je Aleksa Lazarević, predsednik Udruženja Tobutski sokolovi.

Na području Srebrenice samo u poslednjem ratu ubijeno je 3.672 Srba, među njima veliki broj žena, dece i staraca, ali niko nije kažnjen za zločine nad srpskim narodom.

"Ako ne daj Bože to prođe onda će nam večito biti teret oko vrata, i nećemo moći kao narod lako sprati tu ljagu, a kada mi potegnemo nešto što je bilo u Prvom i Drugom svetskom ratu, i ovom poslednjem, onda nam kažu 'ne možemo da idemo unazad'", naveo je Mile Vukadinović, predsednik Udruženja Vukovi sa Drine.

Rukovodstvo Republike Srpske vodi tešku bitku za očuvanje Srpske u čemu im je neophodna nepodeljena podrška naroda, ocenjuju predstavnici boračkih udruženja.

"Smatramo da sve političke strukture u Srpskoj treba da budu složne i da svi kao jedan, kao što smo bili u ratu kad se stvarala Republika, da ju i sad odbranimo i sačuvamo", kazao je Petar Cvjetinović, predsednik Udruženja veterana Garde "Panteri", prenela je RTRS.

Predstavnici boračkih udruženja okupljenih u Koordinaciju veterana specijalnih jednica Vojske Republike Srpske rekli su u Bijeljini da će se masovno odazvati na miting u Banjaluci i pozvali građane da im se pridruže.

Izvor: T a n j u g; Foto: Srna

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva