:

:

TV Most

clock

Januar 25, 2024   13:46

0

59

Stano: Bez napretka u dijalogu nema napretka u procesu pristupanja EU

Bez napretka u dijalogu Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredovanje EU, nema ni napretka u procesu pristupanja EU, poručio je danas portparol Peter Stano.

Stano je istakao da ako je zabeležen napredak sa jedne strane, to će se odraziti na proces pristupanja te strane.

"Evropska unija je u više navrata, kao i u pravnim dokumentima, vrlo jasno stavila do znanja da put Kosova i Srbije ka EU ide kroz dijalog koji se vodi uz posredovanje EU. Drugim rečima, ako nema  napretka u dijalogu nema ni napretka u procesu pristupanja EU", rekao je Stano na brifingu za novinare u Briselu.

On je istakao da je takav stav EU naveden u brojnim dokumentima, kao što su zaključci Saveta od 2013, 2014. do 2022. godine, pregovarački okvir za Srbiju, ovogodišnja komunikacija o proširenju i izveštaji o Beograda i Prištini. 

"Vrlo je jasno navedeno šta Evropska unija i njene države članice očekuju kada je u pitanju proces pristupanja i dijalog", rekao je Stano.

On je naglasio da su ta dva procesa zapravo deo istog procesa, odnosno da su dijalog i pristupanje Beograda i Prištine Evropskoj uniji neizbežno povezani i neodvojivi. 

"Tako da bez napretka u dijalogu i u ispunjavanju obaveza nema napretka na putu ka EU. Ako postoji bude napredak na jednoj strani, onda će se to  odraziti na proces pristupanja tog partnera", naglasio je Stano.

Kada je reč o napadu u Banjskoj, on je rekao da nema ništa novo da kaže i da EU i dalje čeka konačan izveštaj istrage, koju sprovode vlasti u Prištini. 

"Kada vidimo konačne rezultate, onda ćemo to analizirati, pregledati i izvući potrebne posledice, ne komentarišući pojedinačne primedbe bilo koga u konkretnom kontekstu", rekao je Stano i dodao da EU očekuje bezuslovu saradnju svih koji mogu da doprinesu na rasvetljavanju onoga što se dogodilo.

Izvor: T a n j u g

Peter Stanodijalog BG-PREU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva