:

:

TV Most

clock

Novembar 15, 2023   15:53

0

78

Stefanović: Čin francuskog ambasadora primer sramote i stida sopstvene istorije

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović rekao je da je pomeranje spomenika srpskim vojnicima u Prištini, koji su svoje živote ugradili u temelje Evrope i slobodne Srbije i Balkana, sraman pokušaj revizije istorije i predstavlja uvredu za sve potomke žrtava Prvog svetskog rata, piše N1, a prenosi Kosovo Onlajn.

„To što je spomenik premešten u Prištini bez obaveštenja i dijaloga nastavak je politike Aljbina Kurtija koja negira postojanje Srba i ima za cilj da ih protera sa Kosova“, naveo je Stefanović u pisanoj izjavi.

Prema njegovim rečima, obračun sa grobovima koji je do sada bio odlika anonimnih ekstremista koji su pod okriljem noći lomili i rušili spomenike, od pre nokoliko dana je postao zvanična politika vlasti u Prištini koja podršku ima kod ambasadora zemlje saveznice.

„Nekada su predstavnici bratskog i savezničkog francuskog naroda obezbeđivali brodove i municiju kojima su spasili srpski narod i vojsku“, naglasio je Stefanović.

Dodao je da je Francuska nekada ponosno pamtila veliko savezništvo dve zemlje u Prvom svetskom ratu, a da je danas čin francuskog ambasadora primer sramote i stida sopstvene istorije zarad zaštite od eventualne mržnje zvanične Prištine.

„Pogotovo je tragično što je francuski ambasador doneo sam odluku o pomeranju spomenika palim srpskim junacima u ratovima od 1912. do 1918. godine u sramnom činu autocenzure i straha od moguće nepovoljne reakcije Prištine“, napomenuo je Stefanović.

On je upitao koliko će se poniziti velike države braneći se političkih i medijskih otrova Kurtijeve vlasti i kolika je cena smirivanja i podilaženja jednostranim akcijama i snovima o lažnoj nacionalnoj veličini u Evropi.

„Svako ko danas ćuti na ovo, direktno podriva evropske vrednosti i civilizacijska dostignuća 21. veka“, rekao je Stefanović, dodajući da svako ko ne osudi taj vandalski akt direktno radi protiv pomirenja srpskog i albanskog naroda koji je preduslov održivog rešenja, evropske perspektive i boljeg života svih na Zapadnom Balkanu.

Izvor: Kosovo Onlajn

Borko StefanovićPrištinafrancuski ambasadorpravoslavno grobljespomen ploča
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva