:

:

TV Most

Foto: mod.gov.rs

clock

Mart 09, 2022   18:06

0

133

Stefanović i Žiofre razgovarali o pitanjima bezbednosti

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović sastao se danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom, sa kojim je razgovarao o pitanjima iz oblasti regionalne bezbednosti, međunarodnih odnosa i saradnje u oblasti Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU.

Stefanović je tom prilikom rekao da je regionalna saradnja, kao preduslov evropskih integracija, jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Republike Srbije, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

On je istakao da je Srbija odgovoran i kredibilan partner, koji će u skladu sa svojim jasnim političkim opredeljenjem ostati vojno neutralna država, ujedno otvorena za saradnju i spremna da izgrađuje partnerske odnose sa svim državama i međunarodnim organizacijama.

Ministarstvo odbrane, rekao je Stefanović, neprestano radi na unapređenju i daljem kvalitativnom razvoju međunarodnih odnosa u oblasti odbrane, u skladu sa nacionalnim interesima i spoljnopolitičkim prioritetima.

Istakao je da se doprinos Ministarstva odbrane i Vojske Srbije Zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU ogleda u učešću Vojske Srbije u vojnim misijama i operacijama EU za upravljanje krizama, Konceptu borbenih grupa EU, saradnji sa Evropskom odbrambenom agencijom i učešću u njenim projektima.

Ambasador Žiofre istakao je značaj stabilnosti u regionu i podršku evropskim integracijama Srbije i svih država Zapadnog Balkana.

On je zahvalio Srbiji na doprinosu u multinacionalnim operacijama EU, podsećajući da je nedavno imao priliku da prisustvuje ispraćaju tima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u misiju EUTM Somalia.

Žiofre je istakao da ima prostora za dalje unapređenje saradnje i snažniji razvoj odnosa između EU i njenih članica sa Srbijom.

Takođe je naglasio da je EU voljna da ojača saradnju sa Srbijom na polju bezbednosti i sigurnosti.

Žiofre je dodao da, kako je naveo, 'neopravdana i ničim izazvana agresija Rusije na Ukrajinu podriva evropsku i globalnu bezbednost i sigurnost'.

"Evropska unija je dorasla tom izazovu i računa na Srbiju u odbrani mira i međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima", rekao je Žiofre.

Izvor: T a n j u g

Nebojša StefanovićEUEmanuel Žiofre
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva