:

:

TV Most

Foto: IDF

clock

Januar 14, 2024   9:07

0

76

Sto dana rata u Gazi, najduži i najrazorniji sukob dve strane

Trenutni sukob Izraela i Hamasa je daleko najduži, najkrvaviji i najrazorniji sukob dve sukobljene strane, piše AP povodom 100 dana rata Izraela i palestinske militantne grupe Hamas.

Agencija navodi da su za to vreme poginula ukupno 23.843 Palestinca, od toga 347 na Zapadnoj obali.

Borbe su izbile 7. oktobra, kada je Hamas izveo smrtonosni napad na južni Izraela, u kojem je poginulo 1.200 ljudi i od tada Izrael sprovodi vojnu kampanju u Pojasu Gaze, na kopnu i iz vazduha, što je rezultiralo do sada neviđenim ljudskim žrtvama, razaranjima infrastrukture i stambenih objekata, navodi AP.

Dodaje se da su među poginulim Palestincima oko dve trećine žene i deca, a da je u borbama poginulo oko 8.000 pripadnika Hamasa.

Od početka izraelske vojne operacije poginulo je ukupno 314 pripadnika izraelskih odbrambenih snaga (IDF), navodi AP.

Problem snabdevanja Pojasa Gaze, zbog izraelske blokade traje od samog početka sukoba, a svakim danom pretvara se u sve veću humanitarnu krizu.

Izraelske trupe ušle su u najveću bolnicu u Gazi, Al Šifa, u gradu Gaza, a Izrael je saopštio da je bolnica korišćena za prikrivanje podzemnog štaba Hamasa.

Zdravstveno osoblje je, međutim, negiralo te tvrdnje.

Izrael i Hamas su 24. novembra objavili primirje i sporazum o četvorodnevnom prekidu vatre radi razmene žena i dece koje kao taoce Hamas drži u Gazi u zamenu za palestinske žene i tinejdžere koje je Izrael držao u pritvoru ili u zatvoru iz bezbednosnih razloga.

Primirjem je dogovorena i nesmetana isporuka većih količina humanitarne pomoći u ugroženu palestinsku enklavu.

Prekid vatre je bio produžen na ukupno nedelju dana i u tom periodu oslobođeno je 105 talaca i oko 240 palestinskih zatvorenika, ali već 1. decembra sukob je nastavljen.

Prema procenama UN, palestinska militantna grupa Hamas drži još 132 taoca.

Samo nekoliko dana nakon isteka primirja 4. decembra izraelske snage

pokrenuli svoj prvi veliki kopneni napad na južnu Gazu, na periferiji grada, Kan Junisa, a međunarodne organizacije su upozorile da će ta nova faza rata koja se sa severe Pojasa Gaze širi prema jugu, drastično pogoršati humanitarnu situaciju.

Zbog izraelske ofanzive raseljena je ogromna većina Palestinaca u Pojasu Gaze i zatvoreno više od polovine bolnica, a u toj palestinskoj enklavi vlada stalna nestašica hrane, vode, lekova i medicinskih materijala i energenata, upozorili su u više navrata posmatrači UN.

Broj raseljenih Palestinaca u Gazi iznosi oko 1,9 miliona, što je oko 85 odsto stanovništva Pojasa Gaze, a broj Izraelaca raseljenih iz severnih i južnih pograničnih zajednica iznosi 249.263, što je oko 2,6 odsto stanovništva.

Prema evidenciji UN, do sada je poginulo najmanje 148 službenika Svetske organizacije, 337 zdravstvenih radnika i 82 novinara, navodi AP.

U Pojasu Gaze od 7. oktobra poginulo gotovo 24.000 Palestinaca

Od početka sukoba Izraela i palestinske militantne grupe Hamas, 7. oktobra, u Pojasu Gaze je ubijeno 23.936 Palestinaca, a 60.582 su povređena, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas. 

Kako je navedeno, u protekla 24 sata ubijeno je 125 Palestinaca, a 265 ih je povređeno, prenosi Rojters.

15:35 - Izraelska vojska uhapsila sestre ubijenog lidera Hamasa Al-Arurija

Izraelska vojska uhapsila je dve sestre lidera Hamasa Saleha al Arurija, koji je ubijen u Bejrutu početkom januara.

,,Okupaciona vojska je u subotu uveče uhapsila Dalal i Fatimu Al-Aruri, sestre Saleha Al-Arurija, nakon što je izvršila pretrese u njihovim domovima u provinciji Ramala i gradu Al-Bireh u centralnom delu Zapadne obale, rekao je Amani Farajneh, medijski koordinator Društva palestinskih zatvorenika za agenciju Anadolija.

Dalal je uhapšena u porodičnoj kući u gradu Arura, severozapadno od Ramale, dok je Fatima uhapšena u svom domu u naselju Al-Šorfa u gradu Al-Bireh, dodao je on.

Hezbolah i palestinske frakcije u Libanu, s jedne strane i izraelska vojska, s druge, međusobno vrše napade još od 8. oktobra prošle godine, dan nakon napada Hamasa iz Gaze na jug Izraela. 

Južna Afrika: Više od 50 zemalja izrazilo podršku tužbi protiv Izraela pred MSP

Južna Afrika je saopštila da je više od 50 zemalja izrazilo podršku njenoj tužbi Međunarodnom sudu pravde u kojoj je optužila Izrael za genocid nad Palestincima u ratu u Gazi.

Drugi, uključujući SAD, snažno su odbacili navode Južne Afrike da Izrael krši Konvenciju UN o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Mnogi se nisu oglasili, preneo je AP.

Reakcija sveta na postupak pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu pokazuje predvidljivu globalnu podelu kada je u pitanju 75-godišnji problem Izraela i Palestinaca, navela je agencija. 

Banka Izraela očekuje da će rat protiv Hamasa koštati oko 49 milijardi evra

Očekuje se da će ukupni troškovi izraelskog rata protiv Hamasa u periodu 2023-2025. godine iznositi više od 200 milijardi novih šehela, što je 49 milijardi evra, saopštila je Banka Izraela, prenose izraelski mediji.

U analizi TV Kanal 12 koja se bavi uticajem rata u Pojasu Gaze na ekonomiju Izraela navedeno je da je država Izrael uložila 24,7 milijardi novih šehela, odnosno oko 4,5 milijardi evra državnih sredstava u različite aspekte ratnih napora, uključujući troškove odbrane i finansiranje više od 100.000 evakuisanih i raseljenih sa severa i juga zemlje, prenosi Tajms of Izrael.

Oko 930 miliona novih šehela, što je približno 22,8 miliona evra, opredeljeno je za mentalno i fizičko zdravlje žrtava terora tokom i posle napada Hamasa 7. oktobra, u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi, a 240 zarobljeno.

Troškovi popravke i obnove uništenih zajednica duž granice sa Pojasom Gaze dostići će oko 400 miliona novih šehela, što je oko 98 miliona evra, dodaje Kanal 12.

Izvor: T a n j u g

GazaIzraelHamasrat
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva