:

:

TV Most

Foto: EPA-EFE

clock

Mart 04, 2022   15:23

0

176

Stoltenberg: Bez NATO trupa i aviona u Ukrajini

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kaže da brutalna invazija Rusije na Ukrajinu ”nagora vojna agresija u Evropi poslednjih decenija”.

On je upozorio da će dani koji dolaze biti, po svemu sudeći, ”još gori”.

Stoltenberg je ponovio poziv predsedniku Vladimiru Putinu da ”bez uslovljavanja” prekine rat i poručio da će NATO braniti svaki deo teritorije svojih članica, ali i podržati partnerske zemlje, uključujući i BiH, u odbrani od potencijalnih ruskih pritisaka.

”Dani koji dolaze će verovatno biti još gori, sa još više žrtava, više patnje i destrukcije. Ruska vojska dovozi teže naoružanje”, kaže Stoltenberg.

On je po zavšetku vanrednog sastanka ministra spoljnih poslova zemalja članica NATO ocenio da je rat u Ukrajini ”Putinov rat” koji je ”on želeo, izabrao i planirao”.

Dodaje da NATO, u skladu sa Poveljom UN, pomaže Ukrajini da se odbrani, i da istovremneo radi na jačanju odbrane Alijanse na kopnu, moru i nebu.

Stoltemberg navodi da su prvi put raspoređene NATO snage za odgovor, a da je u stanju pripravnosti više od 130 aviona i preko 200 brodova NATO saveznika.

On nagalsava i stav članica Alijanse da njihovi avioni ne treba da lete iznad ukrajinskog vazdušnog prostora niti da NATO trupe budu na ukrainskoj teritoriji.

”Radićemno sve što je potrebno kako bi odbranili svaki deo NATO teritorije. NATO je odbrambena alijansa sa osnovnim zadatkom da obezbeđuje njene članice. Mi nismo deo ovog konflikta i imamo odgovornost da on ne eskalira i proširi se van Ukrajine. Nato ne traži rat sa Rusijom”, zaključio je Stoltenberg.

Kada je reč o pomoći NATO partnerima, u sedištu NATO navode da su posebno BiH i Gruzija u riziku da od uticaja Rusije i podrivanja njihovog prava da biraju svoj put.

Generalni sekretar NATO kaže da je je Alijansa i ranije pomoagala BiH u izgradnji kapaciteta i refromama, a da će se ta pomoć nastaviti kroz podršku bezbednosnim i odbrambenim institucijama zemlje.

Neće biti zone zabrane leta, NATO ne šalje trupe

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da Severnoatlantska alijansa neće uvesti zonu zabrane leta iznad Ukrajine, niti poslati svoje trupe, ali je obećao pomoć Kijevu i zatražio od ruskog predsednika Vladimira Putina da odmah obustavi vojnu intervenciju.

"Ovo je rat predsednika Putina, rat koji je on izabrao, planirao i koji vodi protiv jedne mirne zemlje. Pozivamo predsednika Putina da odmah zaustavi ovaj rat, da povuče sve svoje snage bezuslovno" i odmah se uključi u prave diplomatske napore, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu.

Izvor: T a n j u g

StoltenbergNATORusijaUkrajina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva