:

:

TV Most

clock

Novembar 03, 2022   20:57

0

101

Stoltenberg: Finska i Švedska ispunule zahteve Turske

Švedska i Finska su ispunile zahteve Turske povodom prijema u Alijansu i došlo je vreme da im poželimo dobrodošlicu, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

 

"Vreme je da poželimo Finskoj i Švedskoj dobrodošlicu kao punopravnim članicama NATO", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Istanbulu, u prisustvu turskog ministra spoljnih poslova Melvuta Čavušoglua, preneo je Rojters.

Stolteberg je dodao da u "ovim opasnim vremenima važno da se finalizuje njihovo članstvo", kako bi se sprečilo bilo kakvo nerazumevanje ili pogrešna procena u Moskvi.

Turska je optuživala Švedsku i Finsku da pružaju utočište osobama koje Turska smatra teroristima, tražila njihovo isporučenje i time uslovljavala Helsinki i Stokholm članstvom u Alijansi.

Čavušoglu: Finska i Švedska nisu ispunile uslove za NATO

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je danas da Finska i Švedska još nisu ispunile sve uslove koje je Ankara postavila za članstvo u NATO.

"Vidimo neke pozitivne korake, posebno ukidanje embarga na oružje i promene u zakonodavstvu. Ali ovo nije ispunjenje svih uslova", rekao je Čavušoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, prenela je agencija RIA Novosti.

Stoltenberg je, međutim, na istoj konferenciji u Istanbulu rekao da su Helsinki i Stokholm ispunili uslove za ulazak u NATO.

Finska i Švedska su 18. maja predale molbu za ulazak u Alijansu, a Turska traži da Švedska i Finska prestanu da daju utočište osobama koje Ankara smatra teroristima i traže izručenje pojedinih traženih lica.

Od 30 članica NATO 28 je već ratifikovalo u parlamentima ulazak nordijskih zemalja u NATO, a to još nisu uradile Turska i Mađarska.

Izvor: T a n j u g

FinskaŠvedskaJens StoltenbergNATO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva