:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Jun 29, 2022   16:39

0

99

Stoltenberg: Spremni smo da dugoročno podržimo Ukrajinu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Madridu da su saveznici Alijanse spremni da dugoročno podrže Ukrajinu i najavio dodatnu vojnu podršku Kijevu.

"Ukrajina može da računa na nas koliko god je potrebno", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare drugog dana samita NATO u Madridu, prenosi Rojters.

Poručio je da su lideri dogovorili sveobuhvatan paket pomoći Ukrajini, uključujući gorivo, medicinske potrepštine, opremu za suzbijanje mina i stotine sistema protiv bespilotnih letelica.

"Ratovi su nepredvidivi, ali moramo biti spremni na duge staze", rekao je generalni sekretar NATO.

Na pitanje novinara kada bi Ukrajina potencijalno mogla da se pridruži NATO, Stoltenberg nije dao konkretan odgovor, ali je ponovio da su vrata Alijanse "otvorena", prenosi Bi-Bi-Si.

"Sada je fokus na podršci Ukrajini na bojnom polju, jer ne samo da se zemlja bori za sopstvenu nezavisnost, već se bori i za vrednosti važne za NATO", rekao je on.

Kako je dodao, to uključuje suverenitet, teritorijalni integritet svake nacije i bezbednost.

On je potvrdio da su Finska i Švedska zvanično pozvane da se pridruže vojnom savezu i to je nazvao "najbržim procesom pristupanja ikada" i dodao da se očekuje da će se brz napredak nastaviti.

Govoreći o vremenskom okviru kada bi dve nordijske zemlje mogle da pristupe Alijansi, Stoltenberg je ponovio da svih 30 parlamenata država članica NATO sada moraju pojedinačno da ratifikuju zahteve Finske i Švedske.

Iako je rekao da ne može ništa da obeća u ime tih parlamenata, poruka je da u celoj Alijansi postoji snažna volja da se radi sa parlamentima kako bi oni mogli da ratifikuju zahteve što je pre moguće.

Izvor: T a n j u g

NATOJens StoltenbergUkrajina

Svet

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva