:

:

TV Most

clock

April 17, 2022   18:58

0

182

Sukobi policije i demonstranata u Švedskoj – zapaljena vozila, više osoba povređeno

Četvrti dan nemira na ulicama švedskih gradova. Demonstranti u Norćepingu, koji se protive desničarskim skupovima na kojima se pali Kuran, zapalili su nekoliko automobila i gađali policiju kamenicama. Policija ispalila hice upozorenja, a jednu osobu je ranio zalutali metak. Nemiri i u Linćepingu, povređen jedan policajac.

Nastavili su se nemiri na ulicama gradova u Švedskoj zbog skupova u organizaciji desničarske stranke iz Danske Stram kurs (Tvrda linija) na kojima je bio paljen Kuran.

Stranke Stram kurs je planirala da tokom dana održi skupove u Linćepingu i Norćepingu, ali je lider partije Rasmus Paladan na Tviteru objavio da se skup otkazuje zbog toga što je, kako je naveo, "policija nesposobna da zaštiti sebe i njega".

Uprkos otkazivanju desničarskog skupa, građani su izašli na ulice Norćepinga i zapalili nekoliko automobila, prenosi švedski javni servis SVT.

Iz policije je saopšteno da su ispaljeni hici upozorenja, kao i da je jedan muškarac ranjen u nogu od zalutalog metka. U saopštenju se dodaje da je ranjeni muškarac prebačen u bolnicu na lečenje.

Uhapšene su četiri osobe zbog sumnje na nasilničko ponašanje.

Nemirno i u Linćepingu 

Nemira je bilo i u Linćepingu, gde se okupilo nekoliko stotina ljudi koji su kamenicama gađali policiju. Jedan policajac je povređen, a uhapšeno je 13 osoba.

Juče su se zbog najavljenog desničarskog skupa u Landskroni okupili građani koji su kamenicama gađali policijska vozila i zapalili nekoliko automobila.

Policija je skup prebacila u predgrađe Malmea gde je jedan automobil je uleteo u ogradu koja je obezbeđivala skup desničara. Vozač je uhapšen, a nije bilo povređenih. Zapaljeno je nekoliko automobila i jedan autobus javnog prevoza.

Policijski automobili i privatna vozila su od četvrtka bili zapaljeni u Linćepingu, Norćepingu, Erebrou i stokholmskom predgrađu Rinkebi. Tokom tih skupova povređeno je 16 policajaca, a uništeno je više policijskih vozila.

Stranka Stram kurs je danska vanparlamentarna stranka, a najpoznatija je po aktivnostima njenog lidera Rasmusa Paludana koje su usmerene protiv islama. 

Izvor: RTS

ŠvedskaKuranprotestinemiri
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva