:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Oktobar 06, 2023   9:01

0

90

Surlić: Odlazak Lajčaka pre isteka mandata dodatno bi usporio proces dijaloga

Docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Stefan Surlić ocenio je za Kosovo onlajn da bi eventualni odlazak Miroslava Lajčaka sa mesta posrednika za dijalog između Beograda i Prištine pre isteka njegovog mandata i pre evropskih izbora, dodatno usporio proces pregovora.

Posle pobede stranke "Smer" na izborima u Slovačkoj, u pojedinim medijima se spekulisalo da bi Lajčak mogao da se vrati na funkciju ministra spoljnih poslova te zemlje i da napusti mesto pregovarača u dijalogu Beograda i Prištine. Mandat Lajčaka kao posrednika u ovom procesu, prema odluci EU iz 2022. godine, oročen je do 31. augusta 2024. godine.

"Odlazak Lajčaka bi značio da nemamo instituciju koja je glavni medijator između Beograda i Prištine. Kada tome dodamo poslednje događaje na Kosovu i Banjsku svakako da je jako važno, pre svega evropskim liderima da imaju osobu koja je zadužena za dijalog. Odlaskom Lajčaka suštinski dijalog dodatno tone i usporava se", kaže Surlić. 

Dodaje da dijalog nije funkcionisao, kako kaže, ni formalno, što su pokazali susreti lidera na najvišem nivou u Briselu. 

"Svedočili smo potpunoj blokadi procesa, ali bez formalnog medijatora ta situacija bi bila dodatno usložena", rekao je Surlić. 

Osvrćući se na priče o tome kome je Lajčak kao posrednik više odgovarao, Beogradu ili Prištini, Surlić kaže da je on karijerni diplomata. 

"Ipak je on karijerni diplomata. Sećamo se njegovih izjava, bio je vrlo osetljiv i kada je u Beogradu i kada je u Prištini, trudio se da svoje stavove približi dvema vrlo suprotstavljenim stranama u političkom smislu, ali je činjenica da je Priština konstantno, od početka porcesa govorila da je Lajčak na strani Beograda, da je pristrasan i da sprečava da dođe do sporazuma", podseća Surlić. 

Dodaje da je, sa druge strane, Beograd imao poverenja u Lajčaka. 

"Postojala je neka vrsta osnovnog dogovora i međusobnog poverenja. Lajčak se koliko, toliko trudio da bude statusno neutralan, a da opet dođe do kakvih-takvih pomaka u dijalogu", navodi Surlić. 

Izvor: Kosovo Onlajn

Stefan SurlićMiroslav Lajčakdijalog BG-PR
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva