:

:

TV Most

clock

Maj 22, 2023   14:56

0

164

Svedok u Hagu: Pripadnici OVK na jesen 1998. oteli i ubili mog rođaka, na telu ostavili papir s porukom

U današnjem nastavku haškog procesa bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za ratne i sločine protiv čovečnosti Jakupu Krasnićiju, Kadriju Veseljiju i Redžepu Seljimiju, peti svedok optužbe izjavio je da su pripadnici OVK na jesen 1998, oteli i ubili njegovog rođaka, prenosi Kurir.

Svedok, čiji je identitet zaštićen šifrom 3156, rekao je da je bio očevidac kada su osobe u crnim uniformama s amblemima OVK i maskama na licima otele njegovog rođaka i još jednu osobu u selu u kojem su živeli.

U to vreme i sam pripadnik OVK, svedok je, kako je rekao, automobilom pratio otmičare do mesta na kojem je, posle nekog vremena, zatekao beživotna tela rođaka i druge otete osobe. Na rođakovom telu bila je poruka na papiru, precizirao je svedok.

Šta je u poruci pisalo, nije se čulo u otvorenom delu iskaza svedoka. Današnje ročište se takođe većim delom odvijao iza zatvorenih vrata.

U unakrsnom ispitivanju, branioci optuženih insistirali su da svedok nije mogao znati ko su bili maskirani počinioci. Svedok je to potvrdio, ali je rekao da je kasnije video osumnjičene bez maski i saznao ko su.

On je ostao pri iskazu da su počinioci nosili ambleme OVK i pošto su mu branioci citirali druge očevice koji su tvrdili da nisu videli te oznake.

"Vi ne znate da su baš te maskirane osobe ubile vašeg rođaka i ostavile poruku", sugerisao je Džefri Roberts, branilac Seljimija.

Svedok je na to naveo da "veruje da niko drugi to nije mogao da uradi".

Posle ubistva rođaka, svedok je, po sopstvenim rečima, na mesec dana napustio OVK, ali se u novembru 1998. vratio u redove seoske straže.

Izvor: Kosovo online/Kurir/Beta

KiMSpecijalni sud za OVK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva