:

:

TV Most

clock

Jul 13, 2022   8:45

0

127

SZO: Kovid se širi slobodno, smrtnost neprihvatljivo visoka

Šef Svetske zdrastvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus rekao je da podvarijante omikrona nastavljaju da podstiču nove talase slučajeva, hospitalizacija i smrti širom sveta.

Šef SZO pozvao je vlade širom sveta da primene mere zaštite poput nošenja maski usred neprihvatljivo velikog broja smrtnih slučajeva.

Dok su mnoge vlade bogatijih zemalja gotovo napustile ograničenja uvedena zbog epidemije koronavirusa nakon uspešne vakcinacije, generalni direktor SZO je naglasio da pandemija nije "ni blizu kraja".

Tedros Adanom Gebrejesus je rekao da podvarijante omikrona nastavljaju da podstiču nove talase slučajeva, hospitalizacija i smrti širom sveta.

Usred sve većeg prenošenja kovida i sve većeg broja hospitalizacija, Tedros je pozvao vlade da "uvedu isprobane i testirane mere zaštite i protokole testiranja i lečenja".

"Zabrinut sam što slučajevi kovid-19 i dalje rastu, što dodatno vrši pritisak na opterećene zdravstvene sisteme i zdravstvene radnike. Takođe sam zabrinut zbog sve većeg porasta broja smrtnih ishoda", rekao je Tedros.

On je izneo nekoliko "međusobno povezanih izazova" sa kojima se sada suočava svet u odnosu na koronavirus, uključujući podvarijante omikron i smanjeno testiranje i sekvenciranje.

"Postoji velika razlika u percepciji rizika od kovid-19 između naučnih zajednica, političkih lidera i šire javnosti," rekao je Tedros.

Gebrejesus je rekao da "novi talasi virusa ponovo pokazuju da epidemija kovid-19 nije ni blizu kraja.

"Dok nas virus gura, moramo se povući. U mnogo smo boljoj poziciji nego na početku pandemije. Međutim, to ne treba uzimati zdravo za gotovo", naglasio je.

Pozvao je vlade država sveta da redovno prilagođavaju svoj odgovor na kovid-19 na osnovu parametara i promenljive situacije.

SZOkovid 19
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva