:

:

TV Most

clock

Oktobar 30, 2019   19:15

0

169

Trivan: Odluka je donesena - mini hidroelektrana neće biti u zaštićenim područjima

Slažući se sa argumentom protivnika gradnje mini hidroelektrana na Staroj planini, da u ovoj situaciji, kada tamo bukti požar, a pomoć iz vazduha ne stiže, nju čuvaju njene reke, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je za RTV izjavio da je "odluka donesena i da u zaštićenim područjima neće biti dozvoljena gradnja MHE".

Na pitanje kad je donsena, da li onog trenutka kada je predsednik Vučić primio protivnike gradnje MHE, Trivan je u "Pravom uglu" RTV-a odgovorio: "Tako je".

Zatim je precizirao da će "stvar biti rešena kada zakon bude donesen", i dodao da tu nema sumnje, jer postoji nacrt zakona, koji će pretrpeti izvesne izmene, i zakon će "za nekoliko nedelja ili meseci" biti pušten u skupštinsku proceduru.

"Građani i udruženja građana su pokazali da su protiv, ministarstvo i predsednik su ih podržali, kao što su i mediji i SANU,…eto to je procedura bila, politička volja postoji, i nema i neće biti gradnje nijedne MHE u zaštićenim dobrima", rekao je Trivan.

On je precizirao da one koje su već napravljene niko neće rušiti, a s investitorima koji su dobili dozvole, a još nisu počeli gradnju, biće razgovora o zameni lokacije.

Osvrćući se na aktuelno zagađenje vazduha koje je pre nekoliko dana morilo više gradova u Srbiji, ministar se zapitao šta je uzrok i odgovorio, na primeru Beograda:

"Ako izuzmemo TENT (Teromelektranu "Nikola Tesla"), koji je blizu Beograda, a grejanje još nije počelo, reč je o lošem gorivu i motorima, odnosno glavni uzrok je saobraćaj", navodeći da smo za poslednji 5-6 godina uvezli milion polovnih automobila sa zastarelim motorima i da će problem biti rešen tako što će biti zabranjen uvoz tih automobila.

Što se aktuelne polemike o gradnji spalionice u Vinči tiče Trivan je izjavio da se od toga ni slučajno neće odustati i da će se politizacija tog pitanja "nekom obiti o glavu".

U Vinči će se, kaže, vršiti reciklaža otpada, a spaljivaće se samo ono što ne može da se reciklira.

Izvor: Танјуг

Trivanživotna sredina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva