:

:

TV Most

clock

Mart 31, 2023   8:15

0

87

Turski parlament odobrio ulazak Finske u NATO

Turski parlament odobrio je kandidaturu za članstvo Finske u NATO-u, čime je otvoren put Helsinkiju da se priključi toj vojnoj Alijansi.

Turski parlament je poslednji od parlamenata 30 članica NATO-a koji je odobrio članstvo Finske u Alijansi, navodi Rojters.

"Članstvo u NATO-u će ojačati bezbednost Finske i poboljšati stabilnost i bezbednost u regionu Baltičkog mora i severne Evrope“, navodi se u saopštenju finske vlade nakon glasanja u turskom parlamentu.

Prethodno je, ranije ove nedelje, parlament Mađarske nakon višemesečnih odlaganja odobrio ulazak Helsinkija u zapadni savez.

Nakon izbijanja rata u Ukrajini, Finska i Švedska su prošle godine zatražile da se pridruže transatlantskom vojnom savezu, ali su proces pristupanja zaustavile Turska i Mađarska.

Turska je nedavno poručila da bi, za sada, mogla da odobri članstvo Finske u NATO-u, ali ne i Švedske. 

Finski predsednik Sauli Ninisto i ministar spoljnih poslova Peka Havisto odbacili su tu ideju, rekavši da je bezbednost te dve nordijske zemlje međusobno povezana.

Turska je na neodređeno vreme otkazala trilateralni mehanizam sa Švedskom i Finskom povodom njihovih zahteva za pridruživanje NATO-u nakon što je Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske političke stranke, spalio u januaru ove godine primerak Kurana ispred turske ambasade u Stokholmu.

Ankara je nedvosmisleno zatražila da i zvanični Helsinki i Stokholm zauzmu čvršći stav protiv Radničke partije Kurdistana (PKK), koju Turska i njeni zapadni saveznici smatraju terorističkom grupom, ali i protiv još jedne organizacije koju turske vlasti krive za pokušaj državnog udara 2016. godine.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva