:

:

TV Most

clock

Februar 24, 2024   9:14

0

65

U Parizu počeli pregovori o primirju u Gazi, Hamas čeka odgovor Izraela

Rat Izraela i Hamasa - 141. dan. Pregovori o primirju u Pojasu Gaze počeli su u Parizu pojedinačnim sastancima predstavnika Mosada, Katara, SAD i Egipta. Pojačani su napori da se prekine vatra u Gazi, u nadi da će zaustaviti izraelski napad na grad Rafa, gde se trenutno nalazi više od milion i po raseljenih Palestinaca. Izrael je prethodno saopštio da će napasti taj grad ukoliko se sporazum ne sklopi uskoro, a Vašington je upozorio svog bliskoistočnog saveznika da bi takav potez doveo do velikog broja civilnih žrtava. Prethodno su na razgovoru bili predstavnici Hamasa, koji čekaju odgovor Izraela.

 

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu predstavio je ratnom kabinetu plan za posleratnu Gazu. Palestinske vlasti ga odbacuju nazvavši to "planom za produženi genocid".

Međutim Katar, Egipat i SAD kao posrednici ne odustaju od pregovora o primirju u Pojasu Gaze. Njihovi predstavnici su u Parizu imali odvojene sastanke sa šefom izraelske obaveštajne službe Mosadom Davidom Barneom i visokim zvaničnicima Hamasa. 

Posrednici su pojačali napore da obezbede prekid vatre u Gazi, u nadi da će zaustaviti izraelski napad na grad Rafa, gde se trenutno nalazi više od milion i po raseljenih Palestinaca.

Izrael je prethodno saopštio da će napasti taj grad ukoliko se sporazum ne sklopi uskoro, a Vašington je upozorio svog bliskoistočnog saveznika da bi takav potez doveo do velikog broja civilnih žrtava. 

Za to vreme izraelska vojska ne prestaje sa operacijama u svim delovima Gaze, deluje sa kopna, mora i iz vazduha. Najžešće borbe vode se na jugu, posebno u oblasti Kan Junisa, na jugu enklave, gde se, kako tvrdi, nalazi primarna baza Hamasa.

Palestinski zvaničnici, sa druge strane, tvrde da IDF širom Pojasa Gaze gađa civilne objekte. Tokom jučerašnjeg dana više od 100 Palestinaca je ubijeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze. Na meti IDF-a bile su kuće u naselju Deir el Balah u Centralnoj Gazi i područje u blizini bolnice Amal u Kan Junisu.

Ministarsvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je najmanje 29.514 Palestinaca ubijeno, a 69.616 ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra.

Došlo je i do nove razmene vatre Izraela i Hezbolaha. Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su izvele napade borbenim avionima na nekoliko položaja Hezbolaha u južnom Libanu kao odgovor na kontinuirane napade na severni Izrael.

Sjedinjene Američke Države izvele su nove udare na rakete Huta u Jemenu.

Netanjahuov posleratni plan za Gazu naišao na hladan prijem u SAD

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi kaže da je Vašington bio "dosledno jasan sa našim izraelskim kolegama" o tome šta je potrebno u posleratnoj Gazi, dan nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu predstavio svoj plan ratnom kabinetu i kasnije ga objavio javnosti.

"Palestinski narod treba da ima glas kroz revitalizovanu palestinsku vlast", rekao je Kirbi, podstičući stav SAD da reformisana Palestinska uprava preuzme upravljanje Gazom. Netanjahu je više puta odbacio tu ideju.

Američka vojska uništila sedam projektila Huta usmerenih ka Crvenom moru

Američka vojska saopštila je da je uništila sedam mobilnih protivbrodskih krstarećih raketa koje je grupa Huti u Jemenu spremala da lansira na ciljeve u Crvenom moru.

Izvor: RTS

ParizIzraelHamasGazaprimirjeBenjamin NetanijahuDavid BarneaMosad
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva