:

:

TV Most

clock

Januar 29, 2020   17:52

0

600

U Zvečanu počeo moleban za pravoslavni narod Crne Gore

Danas se na severu Kosova  održava  moleban i litije u znak podrške Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i pravoslavnim vernicima u Crnoj Gori.

Posle služenja večernje liturgije krenule su litije od crkve Sv.Đorđa u Zvečanu prema Kosovskoj Mitrovici i hramu Sv.Dimitrija.Više hiljada građana severnog Kosova ,vernika prati arhijerejsko namesništvo mitrovačko i Vladiku raško- prizrenskog Teodosija.

Na poziv i sa blagoslovom episkopa raško-prizrenskog , u organizaciji arhijerejskog namesništva mitrovačkog okupilo se mnoštvo pravoslavaca građana Severnog Kosova ne samo iz Zvečana i Kosovske Mitrovice, već i iz drugih opština sa severa Kosova, da se pridruže litiji i molebanu i na taj način iskažu podršku za očuvanje srpskih svetinja u Crnoj Gori – Ostroga, Cetinjskog manastira, Morače i drugih crkava, za koje je rekao da su posle toliko godina ugrožene.

Nepregledna kolona ljudi koja se kreće prema Kosovskoj Mitrovici, a reklo bi se odavno više Srba na jednom mestu, da daju podršku srpskim svetinjama i srpskom narodu u Crnoj Gori da istraju u svojoj borbi koju su hrabro počeli da izdrže do kraja.Za otprilike pola sata litije će stići do hrama Sv.Dimitrija, a proći će kroz centar grada i pored spomenika Knezu Lazaru u centru Mitrovice.

Više puta je Mitropolija crnogorsko-primorska pozvala Vladu Crne Gore da povuče Zakon o slobodi veroispovesti i da donese propis u skladu sa evropskim standardima, izražavajući očekivanje da protesti neće stati sve dok se to ne desi. to se i obistinilo, oni su samo brojniji.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

KiMZvečanmolebanCrna Gora
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva