:

:

TV Most

clock

Oktobar 30, 2022   18:15

0

130

Učiteljica iz Sočanice uzgaja neven, cvet za koji kažu da leči 100 bolesti

Svetlana Radosavljević iz Gornje Sočanice punih 35 godina je prosvetni radnik, a svaki svoj slobodan trenutak posvećuje pisanju, životinjama i uzgoju bilja. Posebno je očarana nevenom.

Uzgoj nevena, počeo je kao hobi, a sada se, kaže ova učiteljica, može reći da je drugo zanimanje. Neven, za koji se u narodu kaže da leči 100 bolesti, prvi put je na porodičnom gazdinstvu zasadila pre 20-ak godina. Od ove biljke pravi prirodne preparate na tradicionalan način bez upotrebe hemijskih supstanci.

"To je bila mala leja, a onda konstantno sadim svih ovih godina manje i veće parcele. Predhodne tri godina neven je zasađen na 30 ari. To je bila potreba koja se pojavila nakon četvrtog porođaja, krenule su vene, a nakon toga se pretvorilo u ljubav. Iz ljubavi je počela i neka mala zarada i sve je postalo kao moja svakodnevnici u kojoj uživam i tokom cele godine, koliko traje posao oko nevena", rekla je Radosavljević za Kosovo onlajn.

Ove godine je prinos bio manji, ali uprkos tome Svetlana ne odustaje.

"Ove godine je bila suša, nije bilo cveta kao proteklih godina, ali ja sam zadovoljna", dodala je Radosavljević.

Od nevena proizvodi mast, ulje, čaj i sapune. Da bi od ovog posla mogla da živi jedna manja porodica potrebno je, dodaje ona, više angažovanja.

"Kada bih se ozbiljno bavila marketingom, pravila veći broj krema, ulja i ostalih proizvoda, moglo bi da se živi od ovog posla. Još uvek nemam objekat za prodaju, a kada bih to sve imala, uz druge biljke koje poznajem i koje bih mogla da pakujem i sušim i pripremam moglo bi od toga da se živi", ističe Radosavljević.

Za prodaju preparata od nevena snalazi se. kaže na razne načine. Uglavnom ih doprema manastirskim prodavnicama.

Svetlanin suprug je nedavno od Kancelarije za KiM dobio sušaru kapaciteta 200 kg, koja im je u mnogome olakšala posao. Sada im ne smetaju ni kišni dani da osuše neven i ostale biljke i voće.

"Meni je za ovo leto sušara bila spas. Ovom prilikom im se zahvaljujem i našoj opštini, jer kako su bili kišni dani ne bih nikako mogla da osušim, kao proteklih godina, kada je bilo više sunčanih dana. Mnogo mi je pomogla sušara. Dobila sam kvalitetan suv neven i zadovoljna sam", priča Radosavljević.

Planovi su, kaže, povećanje asortimana proizvoda i sušenih lekovitih biljaka. Nada se da će jednog dana najmlađi nastaviti ovu tradiciju.

"Bogu hvala imam šestoro unučadi, od toga tri unuke i tri unuka. Devojčice su zainteresovane, najstarija unuka Hristina pravi marketing, pravi reklame, Irina poznaje biljke, Una je tu da sa bakom lepi nalepnice, a unuci će verovatno obavljati drugi deo posla, koji za sada obavljaju sin i suprug. I ćerke poznaju posao, tako da ko god bude imao ljubav prema ovom poslu može da nastavi", kaže Radosavljević.

Radosavljević na kraju dodaje da je Neven veoma zahvalna i dekorativna biljka, i da u svom okruženju štiti i ostale biljke od insekata.

"Ima višestruku namenu. Ne postoji alergija na ovu biljku i preparate koji se proizvode od njenih cvetova. Uzgoj zahteva prirodno okruženje, zato se koristi u kozmetici, farmakologiji i leči mnogobrojne bolesti", ističe Radosavljević.

Dodaje da su svi preparati koje proizvodi od nevena, odobreni u nadležnom institutu u Beogradu.

Izvor: Kosovo online; Foto; Kosovo online

KiMnevenSvetlana RadosavljevićGornja Sočanica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva