:

:

TV Most

clock

Oktobar 22, 2022   8:25

0

119

Umetnošću za životnu sredinu: Zatvoren četvrti Eko art festival

Izložbom plakata, proglašenjem pobednika za najbolji plakat i koncertom niškog benda "Danilov doživljaj Beča" - večeras je u mitrovičkom Akvarijusu zatvoren četvrti Eko art festival.  

"Ono što mi je posebno drago je da završavamo ovaj festival izložbom koja predstavlja u stvari jedan način razmišljanja različitih pojedinaca o tome na koji način možemo da utičemo putem umetnosti na ekologiju. I ovi posteri govore o tome da jeste moguće da se utiče i ako ništa drugo da se prenese jedna poruka", kazala je Miljana Dunđerin ispred Privatnog kulturnog centra Akvarijus koji je i organizator festivala. 

Ona je navela da će krajnji produkt biti brošura u kojoj će se naći aktivnosti sprovedene tokom festivala, te da će institucije koje budu prihvatile dobiti postere na poklon kako bi što veći broj građana video poruke koje prenose.

Autor najboljeg idejnog rešenja plakata na temu: „Smanji, ponovo upotrebi, recikliraj“ (3R - ’s: Reduce, Reuse, Recycle) je po odluci petočlanog stručnog žirija - Miloš Dobrić. Kao pobednik konkursa dobio je nagradu od 1.000 evra, dok su tokom večeri posetioci Akvarijusa mogli da glasaju za dobitnika druge nagrade. 

"Plakat nema tačan naziv, ali na plakatu se nalazi plastična kesa kao simbol zagađivanja sredine, što je glavna tema celog festivala. Pokušao sam da najjasnije moguće, pomoću jasne tipografije i poruke, prenesem to da ljudi moraju da prestanu da zagađuju svoju životnu sredinu i da urade nešto tim povodom", kazao je Dobrić. 

Podsećajući da je plastičnoj kesi potrebno više stotina godina za razgradnju, Dobrić poručuje da je važno da brinemo o svojoj životnoj sredini: 

"Mogu da kažem samo da je ovo jedina planeta koju imamo i da neće zauvek da traje s obzirom na to kako brinemo o njoj".

"Drago nam je da učestvujemo na ovakvoj manifestaciji, jer bi trebalo svi malo više svesti da imamo o tako važnoj temi kao što je ekologija", kazao je Nikola Ristić iz niškog benda "Danilov doživljaj Beča" pred početak koncerta. 

Kaže da su tokom dolaska u Mitrovicu zatekli "ukrase":

"Mini deponije za koje se svi čudimo. I dalje su tu. Nadamo se da će ovakve manifestacije doprineti tome da ih bude sve manje". 

"Nadamo se da ćemo ostvariti konekciju sa ljudima u ovom prostoru koji je poprilično direktan. Na tonskoj probi smo pričali o tome koliko znače ovakve akcije", kazao je Marijan Cvetanović iz ovog benda, navodeći da je važno da se istomišljenici okupljaju zarad zajedničkih ciljeva, a posebno u vezi sa temama kao što su kultura, umetnost i ekologija. 

Na pitanje da li mogu kroz muziku i pesmu da pozovu na brigu o životnoj sredini, Cvetanović kaže: "S obzirom na to da je Manu Čao bio na Staroj planini kod nas, naravno da možemo".  

Festival je podržala Švajcarska agencija za razvoj i saradnju.

Izvor: Radio Kontakt Plus; Foto: Radio Kontakt Plus

KiMKosovska Mitrovica Eko art festival
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva