:

:

TV Most

clock

Mart 26, 2019   16:39

0

233

Uskoro 56 kamera na autoputu Beograd-Niš

 JP „Putevi Srbije“ planira da u junu postavi 56 kamera na 14 portala na autoputu od Beograd – Niš, najavio je danas rukovodilac Sektora za naplatu putarine u tom preduzeću Darko Savić.

„U fazi smo pilot projekta postavljanja video- nadzora, odnosno kamera na deonici autoputa od Beograda do Niša, koji predviđa 56 kamera na 14 portala, a jedna od mogućnosti je merenje prosečne brzine po sekcijama“, rekao je Savić novinarima na Sajmu automobila u Beogradu.

Kako je naveo, na odeređenim sekcijama gde nema odmorišta predviđena je prosečna brzina, a u planu je da sistem u junu počne da funkcionise.

Tender je završen, radovi su počeli, i očekujemo da u junu zaživi ovaj projekat, rekao je Savić.

JP Putevi Srbije, takođe beleži značajan porast korisnika elektronske naplate putarina, i broj korisnika uredaja za ENP se uvecava svake godine, rekao je on.

U sistemu za elektronsku naplatu putarine trenutno ima skoro 300.000 korisnika.

„Prodali mo preko 70.000 tagova za elektronsku naplatu putarine, a nakon otvaranja novih naplatnih stanica, „Putevi Srbije“ očekuju još masovnije kosričhenje sistema elektronske naplate“, rekao je Savić.

Novine u radu su i to što je fizičkim licima omogućeno korišćenje postpejd usluga.

U „Putevima Srbije“ ističu da u ukupnom saobracaju teretnih vozila čak 70,94 odsto pripada teškim kamionima.

Ucešce ENP u ukupnom prihodu pokazuje konstantan rast, u 2018. godini iznosilo je u 2017. godini iznosilo je 45,51 odsto , dok je u 2017.godini iznosilo 40,59 procenata.

Ucešce prihoda od ENP u ukupnom prihodu od naplate putarine raste u proseku za šest odsto na godišnjem nivou i u prethodnoj godini cini skoro polovinu ukupnog iznosa, pokazuju podaci tog preduzeća.

Uredaj za ENP se može koristiti u pripejd sistemu sa unapred uplacenim sredstvima i u postpejd sistemu, placanjem na mesecnom nivou nakon ispostavljenog računa.

JP „Putevi Srbije“ korisnicima elektronske naplate putarine u pripejd sistemu omogucava popuste na putarinu od 4 odsto do 10 procenata u zavisnosti od vrednosti uplacenih sredstava.

JP „PuteviSrbije“ je raspisalo javnu nabavku priprema nabavku i planira instalaciju još 10 elektropunjača na naplatnim stanicama.

Inače, JP „Putevi Srbije“- Sektor za naplatu putarine ucestvuje na 54.

Medunarođnom salonu automobila, a predstavnici tog preduzeća su danas na posebnom štandu informisali zainteresovane posetioce o prednostima elektronske naplate putarine i drugim sadržajima kao što su punjaci za elektricne automobile, besplatan WI-FI duž deonica auto-puta, aplikacijama za mobilne telefone „Putevi Srbije“.

Izvor: Танјуг

kamereautoput
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva