:

:

TV Most

clock

Maj 09, 2022   20:38

0

126

Vaseljenska patrijaršija priznala tzv. crkvu Severne Makedonije

Sveti Sinod Vaseljenske patrijaršije, na čijem je čelu vaseljenski patrijarh Vartolomej, priznao je na današnjem zasedanju takozvanu crkvu Severne Makedonije, prenose severnomakedonski mediji.

U saopštenju Patrijaršije se navodi da kao naziv ove crkve, ona priznaje Ohridsku, "imajući u vidu da je područje njene nadležnosti u granicama države Severne Makedonije“.

Makedonska Pravoslavna crkva u svom saopštenju tvrdi da tom odlukom Patrijaršija nakon višedecenijskog spora sa Srpskom pravoslavnom crkvom i međunarodne izolacije, ''''otklanja višedecenijski raskol nametnut drevnoj Ohridskoj arhiepiskopiji, obnovljenoj u licu Makedonske pravoslavne crkve".

"To znači da Vaseljenska patrijaršija priznaje crkvenu jerarhiju na čelu sa arhiepiskopom Stefanom kao kanonsku i važeću u svepravoslavnom svetu i sa njom uspostavlja kanonsku i liturgijsku zajednicu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se, međutim, da ova odluka ne znači tomos o autokefalnosti kojim se zvanično reguliše međunarodno ime i status crkve, već je "izraz očinske ljubavi i brige Vaseljenske patrijaršije" i najava da MPC više nije u raskolu sa celim pravoslavnim svetom i da njeni sveštenici mogu da saslužuju sa sveštenicima iz drugih pravoslavnih crkava.

Kako navodi MPC, slede dodatni pregovori o njenom konačnom statusu.

Izvor: T a n j u g; Foto: port.hu

Vaseljenska patrijaršijatzv. crkva Severne Makedonijepriznanje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva