:

:

TV Most

Foto: RTS, printscreen

clock

Mart 09, 2019   20:01

0

63

Velike demonstracije u Karakasu – Venecuela treći dan bez struje

Venecuela je već treći dan bez struje. U toku su velike demonstracije za vlast i protiv nje u glavnom gradu Karakasu. Vlast optužuje Ameriku za sabotaže, opozicija okrivljuje vlast i korupciju. Zapad ponavlja da je stanje u Venecueli neodrživo.

Od ranog jutra na ulice Karakasa najpre su izašle pristalice opozicije, nešto kasnije i vlasti. Istovremeno su se i pripadnici bezbednosnih snaga rasporedili u velikom broju širom grada, zbog velikog broja pristalica dve suprostavljene strane.

Današnja okupljanja za vlast i protiv nje, imaju još jedan razlog – više od dve trećine Venecuele nema struju već tri dana. Predsednik Maduro kaže da je reč o američkoj sabotaži na najvećoj hidrocentrali u zemlji, i poslao je vojsku da spreči nastavak takvog delovanja.

"Predsednik Republike naredio je angažovanje svih kopnenih odbrambenih snaga u zemlji i redovne patrole kako bi se zaštitili ljudi", kaže ministar odbrane Venecuele Vladimir Padrino.

Vođa opozicije i samoproglašeni predsednik Huan Gvaido, pak, za raspad elektroenergetske mreže krivi dugogodišnji nemar i korupciju vlasti, zbog čega su sve hidroelektrane dotrajale i uveliko im je potreban remont.

Gvaido napominje da nije normalno da polovina bolnica nema generatore, a da je u drugoj polovini jedva moguće operisati ili pružiti negu najugroženijima.

"Bez sumnje, danas u Venecueli ništa nije normalno. Ovo je tragedija, potrebna nam je humanitarna pomoć", dodaje Gvaido.

Gvaido poručuje da će struja doći kad ode Maduro. Istovremeno, američki državni sekretar Američki državni sekretar Majk Pompeo na Tviteru komentariše: "Nema hrane. Nema lekova. Sada, nema ni struje. Uskoro, neće biti ni Madura".

Izvor: RTS

VenecuelaKarakasprotestinestanak električne energije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva