:

:

TV Most

clock

April 02, 2019   19:49

0

266

Vernici sprečili rušenje krstionice "Suza Njegoševa"

Crnogorska policija, koja je jutros pokušala da opkoli ostrvo kod Tivta na kojem se nalazi krstionica, povukla se zbog velikog broja vernika koji su se okupili kako bi sprečili najavljeno rušenje, javila je RTCG.

Rušenje krstionice "Suza Njegoševa" u vlasništvu mitropolije crnogorsko-primorske, nije obavljeno, jer je veliki broj vernika sa sveštenstvom držao moleban i opkolio građevinu čije rušenje je trebalo da bude obavljeno jutros.

Od devet časova u krstionici arhijerejsku liturgiju služi episkop dioklijski Metodije sa sveštenstvom.

Liturgiji prisustvuje veliki broj vernika, među kojima su poslanik DF-a Milun Zogović, predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić, potpredsednik Opštine Herceg Novi Miloš Konjević, predsednica SO Kotor Dragica Perović, odbornici tivatske, kotorske, hercegnovske i budvanske opštine.

Ranije jutros, na Fejsbuk stranici Manastira Miholjska prevlaka objavljeno je da je ostrvo na kojem se nalazi krstionica policija opkolila sa kopna i sa mora.

"U toku je policijsko opkoljavanje Prevlake. Najavljeno u 9.00, a došli su prevarno u 4.35 časova, sa ugašenim svetlima sa mora, pokušavši da tajno i nečujno opkole Krstionicu u kojoj se mnoštvo naroda molilo i učestvovalo na službi Božijoj", navedeno je na Fejsbuk stranici.

Sveštenik je, kako se ističe, pozvao policajce da se povuku i pođu kućama "i zagrle svoju decu kako bi bili ponosni na očeve koji nisu napravili bezumlje i poslušali naređenje da ruše svetinju". Noćas su zvonila i manastirska zvona koja su pozivala vernike na otpor molitvom.

Tokom mirnog okupljanja, vernici su doneli službenicima policije kafu i čaj, a oni su se oko 7.30 povukli jer se nisu stekli uslovi za rušenje.

Mitropolija: Ne bežimo od toga da platimo zakup

Načelnik Centra bezbednosti Herceg Novi Goran Banićević i načelnik OB Tivat Dragan Kontić razgovarali su jutros sa sveštenikom Mihajlom Backovićem, tražeći da se vernici povuku, kako bi se pristupilo rušenju.

Backović im je, kako prenosi Radio Tivat, saopštio da je Mitropolija crnogorsko-primorska više puta nudila državi da plati zakup ponte.

"Krstionica je u zoni Morskog dobra, ali je deo manastira, odnosno izgrađena je na postojećoj ponti koja je predviđena za krštenja i, što je najvažnije, nije niko preziđivao more, kako to rade mnogi oko nas, nije niko zauzimao morski prostor. Jednostavno smo na postojećoj ponti napravili crkvicu od 11 kvadrata i opet ponavljam, ne bežimo od toga da platimo zakup te ponte", istakao je Backović.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma naložilo je ranije Mitropoliji crnogorsko-primorskoj da ukloni objekat, ali oni to nisu uradili u predviđenom roku.

U skladu sa zakonom, Ministarstvo je po oglasu angažovalo "treće lice" da to učini.

Izvor: RTS, RT CG

krstionica kod Tivta
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva