:

:

TV Most

Foto: IDF

clock

Februar 03, 2024   8:44

0

70

Više poginulih u izraelskom napadu na Rafu; UN: Nemoguće živeti u Gazi

Rat Izraela i Hamasa - 120. dan. Tokom skoro četiri meseca od napada Hamasa na Izrael i izraelske vojne akcije Gaza je pretvorena u mesto u kojem je nemoguće živeti, tvrde iz UN-a. Najmanje 13 Palestinaca poginulo u izraelskom udaru na Rafu, desetine ranjenih, piše "Vafa". Izrael i Hamas su blizu postizanja sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca, tvrde posrednici iz Katara. Posle pogibije trojice američkih vojnika stacioniranih u bazi u Jordanu, SAD su započele vazdušne udare po ciljevima u Iraku i Siriji.

Rafa je "lonac očaja pod pritiskom", saopštila je humanitarna kancelarija UN, dok Palestinci beže na jug. Operacije izraelske vojske u Kan Junisu primorale su civile da pobegnu u Rafu na jugu Gaze.

"Rafa je lonac očaja pod pritiskom i plašimo se onoga što sledi“, rekao je Jens Laerke, portparol agencija UN.

Izraelske snage će nastaviti svoju vojnu kampanju ka Rafi, rekao je izraelski ministar odbrane Joav Galant, uprkos ogromnom broju palestinskih civila tamo.

Izrael i Hamas su blizu postizanja sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca koje Hamas još drži u Gazi. Katar, koji je posredovao između Izraela i Hamasa, ukazao je da je Hamas dao početnu saglasnost nakon celonedeljnih tajnih pregovora.

Skoro četiri meseca borbi učinile su Gazu "nenastanjivom“, saopštile su UN, dok je izraelska opsada dovela do strašne nestašice hrane, vode, goriva i lekova.

Zaposleni u Palestinskom Crvenom polumesecu ubijen je kada su izraelske snage pucale na zgradu te organizacije u Kan Junisu.

Najmanje 17.000 dece u Pojasu Gaze ostavljeno je bez pratnje ili odvojeno, prema procenama UN. Kriks je pozvao na prekid vatre kako bi Unicef mogao da izvrši pravilno prebrojavanje dece koja su bez pratnje ili razdvojene, da pronađe rođake i pruži im psihološku podršku.

Velika Britanija bi mogla zvanično da prizna palestinsku državu nakon prekida vatre u Gazi bez čekanja na ishod višegodišnjih pregovora između Izraela i Palestinaca o tom rešenju, rekao je britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron.

U poslednja 24 sata prema podacima ministarstva zdravlja Gaze, kojim upravlja Hamas, i izraelskim napadima ubijeno je 112 Palestinaca, a 148 je povređeno.

UN: Gutereš razgovarao sa El Tanijem o naporima da se okonča sukob u Gazi

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš razgovarao je sa premijerom Katara Mohamedom bin Abdulrahmanom el Tanijem o naporima da se okonča sukob Izraela i Hamasa u Gazi, oslobode izraelski taoci i osigura podrška humanitarnim operacijama, saopštile su UN. 

Sastanak šefa UN-a i katarske delegacije usledio je nedgo posle pregovora Katara, Egipta, SAD i Izraela, posredno i lidera Hamasa, o privremenom prekidu vatre i oslobađanju izraelskih talaca iz Gaze i palestinskih zarobljenika iz zatvora u Izraelu. 

Vafa: 13 poginulih u izraelskom napadu na Rafu

Najmanje 13 Palestinaca je poginulo, a na desetine ranjeno, u izraelskim vazdušnim napadima na Rafu, na jugu Gaze, prenosi palestinska agencija Vafa. 

IDF je bombardovao objekte u kome se nalazilo na desetine izbeglih Palestinaca koji su u Rafu došli sa severa enklave.

Ministarstvo zdravlja u Gazi je saopštilo da je od početka sukoba Hamasa i Izraela stradalo najmanje 27.100 Palestinaca, dok je ranjeno više od 66.200 građana Pojasa Gaze.

Huti potvrdili da su izveli raketni napad na jug Izraela

Huti iz jemenskog pobunjeničkog pokreta "Ansar Alah" pokrenuli su raketni napad na grad Eilat na jugu Izraela, izjavio je portparol pokreta Jahja Sari.

Prethodno su Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile da je njihova protivvazdušna odbrana presrela raketu zemlja-zemlja iznad Crvenog mora.

Izvor: RTS

IzraelGazarat
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva