:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Januar 15, 2019   14:55

0

195

VMRO-DPMNE: Objavljivanje Zakona o jezicima krivično delo

Najveća makedonska opoziciona stranka VMRO-DPMNE danas je upozorila direktora Službenog lista Makedonije Martina Kostovskog da način na koji je Zakon o jezicima objavljen u Službenom listu predstavlja krivično delo koje ne zastareva i za koje se ide u zatvor.

U saopštenju VMRO-DPMNE se ukazuje da je, kako ističu, „sporni“ Zakon o jezicima u Makedoniji objavljen u Službenom listu iako ga nije potpisao predsednik države Đorđe Ivanov.

Predsednik makedonskog Sobranja Talat Dzaferi, visoki funkcioner albanske stranke DUI, koja je članica vladajuće koalicije, potpisao je u ponedeljak Zakon o jezicima i poslao ga Službenom listu na objavljivanje.

On je u nekoliko navrata u prethodnom periodu izjavljivao da će to učiniti bez potpisa šefa džave, kada proceni da je pogodan trenutak.

„Svi umešani će snositi odgovornost za kršenje zakona, procedura i ustavnosti prilikom usvajanja istih zakona. Socijaldemokratski savez još jednom siluje demokratiju i ruši pravni poredak Republike Makedonije“, ističe se u saopštenju VMRO-DPMNE.

Ta stranka navodi da je, odmah nakon promene ustavnog imena zemlje, Vlada na čelu sa Zoranom Zaevim nezakonskim i nasilnim putem od Makedonije napravila dvojezičnu državu.

„Ovo je još jedan ružan i providan način da se aktuelna vlast, preko usvajanje nesuštinskih odluka za Albance, približi albanskom izbornom telu pred predsedničke izbore i da izmanipuliše albanske glasove“, navode iz VMRO-DPMNE.

U zaključku saopštenja najveće opozicione stranke u Makedoniji piše da je to „samo još jedan pokušaj približavanja Albancima pre izbora prutem pravljenja novih krivičnih dela, i da će jednog dana, kada budu sišli sa vlasti, snositi odgovornost pred pravnim sistemom Makedonije“.

Izvor: Танјуг

VMRO-DPMNEMakedonijaslužbeni jezik
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva