:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jun 25, 2023   10:58

0

253

Vučić: Kurti neće ZSO, on želi rat i sukob

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govoreći na TV Pink o situaciji na Kosovu i Metohiji, rekao da je ključnim akterima jasno da je glavna krivica u Kurtijevom režimu i dodao da "nije siguran da smo stigli do vrha eskalacije".

"Kurti neće ZSO, on zna da ta zajednica mora da bude u skladu sa principima iz 2015. koje smo parafirali Isa Mustafa i ja. Oni to neće da dovzole Srbima. On hoće da diže tenziju, želi rat, želi da nas uvuče u rat", rekao je Vučić i dodao da je Kurtiju ambicija da Srbiju uvuče u sukob sa NATO.

"Nisam siguran da smo stigli do vrha eskalacije", rekao je Vučić i dodao da Kurti neće stati.

Ocenio je da "Srbija sada mora da bude oprezna".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da snaga naše vojske neuporedivo veća od KBS, ali su one sve opremljenije i naoružanije, pre svega turskim sredstvima. 

"Turci su om dali oklopna vozla veoma moćna, minobacače, barjaktare, haubice, to su sve stvari koje KBS ima", rekao je predsednik.

"Oni imaju termovizijsku optiku, sa velikim dometom, i mi moramo biti veoma oprezni, i da imamo adekvatna sredstva ukoliko naš narod bude ugrožen", kaže Vučić.

"Turci su na veoma ozbiljan način naoružali KSB, koji ne sme da postoji ni po kumanovskom sporazumu, ni po UN. Baš briga sve za međunarodno pravo. To su oni, pravo jačeg. Oni prave njihovu vojsku koja ne sme da postoji", rekao je Vučić i dodao da to pravdaju činjenicom da "su oni postali nezavisni".

"To pravo je izvedeno iz protivpravne agresije", rekao je Vučić.

"To su sve sgtvari koje danas KSB ima. Mi to moramo da uračunamo. NATO im nije do sad dao da podižu barjkatare, ali imaju noću vidljivost destinama kilometara. Mi moramo da budemo oprezni, jesmo i znamo šta radimo. Moramo da imamo adekvatna sredstva ako naš narod bude ugrožen da reagujemo. To nisu priče i bajke, svet se promenio", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je Srbija odbila da kupi turske barjaktare, jer su snabdevali Prištinu.

"U roku od 5 meseci stiže nam više stotina do 1000 kamikaza dronova, koje smo uzeli na Bliskom istoku. To uzimamo da bismo odvratili potencijalnog agresora", rekao je Vučić.

"Stigle su nam nedavno kineske bespilotne letelice, CH-90. Nabavljamo dalje", dodao je Vučić.

Predsednik je rekao da naša vojska danas stotinu puta jača nego ranije.

"Naša policija je stotinu puta spremnija. Bezbednost na našim ulicama je bolja nego u gotovo svim evropskim gradovima. Nama su potrebne investicije, mi moramo o tome da brinemo. Do 20. juna investicije u Srbiji iznose milijardu i 919 miliona, to je ono što nas drži. Za nas su spas strane direktne investicije", istakao Vučić.

Predsednik Vučić je najavio da će se kasnije danas sastati sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

Vučić je poručio narodu da veruje svom rukovodstvu, i da neće dozvoliti pogrom.

"Dajte do poslednjeg trenutka da izbegnemo intervenciju. Dajte da imamo dobre odnose sa Afrikom, Azijom, Latinskom Amerikom. Dajte nam mogućnost da to gradimo sa Evropom i Amerikom. Ako to ne budemo radili nemamo šansu da opstanemo", naveo je predsednik.

On je rekao da Srbija mora da brine šta govori i zapad i istok.

"Nismo sami i mnogo smo mali. Moramo da vodimo računa o našoj poziciji", rekao je Vučić.

"Nije tačno da Amerikanci misle o Srbiji kao devedesetih godina, imaju mnogo bolji stav. Ali oni misle da je stav od Kosovu odvojen od toga, ali mi mislimo suprotno", naveo je predsednik.

Izvor: RTS, B 92

Aleksandar VučićKiMALjbim KurtiZSOKBS
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva