:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Januar 16, 2024   18:13

0

166

Vučić: Najava Prištine o ukidanju platnog prometa dovodi u pitanje sve procese

Najava iz Prištine o ukidanju platnog prometa sa centralnom Srbijom dovodi u pitanje sve procese, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Davosu, gde učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu.

"Najava koju dobijamo iz Prištine da se spremamo da se spremaju da razmatraju ukidanje platnog prometa sa centralmnom Srbijom odnosno da zabrane upotrebu dinara, da upadaju u Poštansku štedionicu, u naše pošte u južnoj srpskoj pokrajini ne samo da nas zabrinjava već dobvodi u pitanje sve procese, i normalizacije i dijaloiga i svega drugog", rekao je Vučić za Pink.

Dodao je da će upravo to zato biti ključna tema večeras u razgovoru sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejmsom O'Brajenom, kao i to ko i zašto i kako se naoružava, i šta je to što je učinjeno u u skladu sa međunarodnim poravom a šta je to što nije.

Veoma je važmo, kako je dodao, da Srbija sa SAD, kao vodećom silom sveta, postigne što je moguće viši stepen razumevanja.

"Ko zašto i kako se naoružava, šta je to što je učinjeno a šta nije, o svemu tome se razgovara. Razgovarao sam sa šeficom svetske trgovinske organizacije, mnogim uticajnim ljudima", rekao je Vučić.

On je dodao i da je u društvu belgijskog kralja i kraljice slušao izlaganje  savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džejka Salivena na Forumu u Davosu.

Saliven je, kako je dodao, govorio o četiri ključne teme - odnosu Amerike i Kine, sukobu u Ukrajini, sukobu u Gazi i Crvenom Moru sa Hutima, ali i o Severnoj Koreji i Iranu.

Tokom boravka u švajcarskom gradu Davosu, predsednik Vučić imaće niz bilateralnih susreta sa svetskim i evropskim zvaničnicima, kao i brojnim predstavnicima međunarodnih organizacija, finansijskih institucija i vodećih globalnih kompanija, navedeno je u saopštenju.

Godišnji sastanak Svetskog ekonomskog foruma (SEF) u Davosu počeo je u ponedeljak i trajaće do 19. januara, a na njemu će učestvovati više od 100 predstavnika država, sve glavne međunarodne organizacije, 1.000 partnera SEF, kao i lideri civilnog društva i stručnjaci.

Izvor: T a n j u g

DavosAleksandar VučićPriština
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva