:

:

TV Most

Foto: ŽS

clock

Mart 28, 2024   12:35

0

76

Vučić obišao radove na rekonstrukciji pruge Niš-Dimitrovgrad: Srbija postaje lider u regionu kada je reč o izgradnji brzih pruga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je  radove na rekonstrukciji i modernizaciji pruge od Niša do Dimitrovgrada, na deonici Pirot-Sukovo.

Radovi na rekonstrukciji međunarodne pruge od Niša do Dimitrovgrada počeli su krajem prošle godine, podizanjem starih šina kod pirotskog sela Staničenje.Reč je o deonici u dužini od 86 kilometara, a rok za završetak radova je 1.276 dana.

Izvođač radova je kompanija Trejs, a vrednost radova je oko 170 miliona evra.

U pitanju je jedina deonica na trasi evropskog železničkog Koridora 10 koja nije elektrificirana.

Ova pruga izgrađena je 1886. godine. Nije rekonstruisana decenijama, pa su vozovi na pojedinim deonicama išli brzinom do 30 kilometara na sat.

Pored predsednika Vučića,  prisutni su i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador Italije Luka Gori, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre, ambasador Bugarske Petko Dojkov, ministarka za evropske integracije Tanja Mišcević, predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov, predsednik opštine Bela Palanka Goran Miljković, gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i predstavici izvođača radova kompanije Trejs.

Vučić: Danas je dobar dan za Srbiju

Predsednik  Vučić  je objavio je na Instagramu da  će obići radove na rekonstrukciji i modernizaciji pruge Niš - Dimitrovgrad na deonici Pirot - Sukovo.

,,Danas je dobar dan za Srbiju. Obilazimo radove na pruzi Niš - Dimitrovgrad, završavamo pregovore o finansiranju železničke obilaznice oko Niša", objavio je Vučić na Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

On je dodao da Srbija od 1976. - 2012. nije izgradila ni metar nove železnice, a rekonstruisala je ukupno 31 km, dok je posle 2012. izgrađeno 109 km nove pruge i rekonstruisano 840 km železnice.

 Pruga Niš-Dimitrovgrad biće završena do kraja 2027.

Predsednik Vučić je izjavio  da će pruga Niš-Dimitrovgrad biti završena do kraja 2027. godine.

,,Mi bismo voleli kada bi mogli da završimo do maja 2027. zbog EXPO, ali realno je da bude do kraja 2027. To je neverovatna stvar za celu Srbiju, od Pirota do Beograda da dođete za tri sata. A možete da zamislite koliko ćemo da skratimo put do Istanbula", rekao je Vučić tokom obilaska radova na rekonstrukciji i modernizaciji pruge Niš – Dimitrovgrad na deonici Pirot - Sukovo.

On je naglasio da brine za prugu Beograd- Niš i pozvao EU da požuri malo sa radovima na njoj.

,,Mi smo beskrajno zahvalni za ogroman novac koji su nam dali. Samo kada bi još malo ubrzali", rekao je Vučić.

Ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre odgovorio je da tesno sarađuju sa srpskim ministarstvima da ubrzaju procedure.

To je naš zajednički strateški projekat i mogu vam reći da, kao i vi, gledamo da to uradimo što pre", rekao je Žiofre.

Vučić je na to rekao da ne može da natera Žiofrea, niti može ministru građevine Goranu Vesiću da kaže da se nešto nelegalno radi.

,,Samo molim da se ubrza, ali mora da se uradi kvalitetno i dobro. To je od ogromnog značaja. Ljudi su već naviknuti na velike rezultate, znaju da će ovo da bude, a ranije kada čuju neko takvo obećanje, nisu verovali da će se to uraditi", poručio je Vučić.

Dodao je da niko ništa nije uradio 40 godina i onda neko prigovara što se kasni mesec dana.

,,Ni u jednoj evropskoj zemlji se ne gradi kao u Srbiji", konstatovao je Vučić.

On je istakao da su logistički centri ono što nam je veoma važno i što nam nedostaje.

,,Poput logističkog centra koji smo zajedno sa predstavnicima EU svojevremeno otvarali u Batajnici, biće nam potrebno mnogo novih logističkih centara u koje ćemo da ulažemo novac. U Jagodinskoj opštini ćemo morati da mi uradimo jedan logistički centar", rekao je Vučić. 

Od EU dobijamo 430 miliona evra za prugu Niš-Dimitrovgrad sa obilaznicom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tokom obilaska radova na rekonstrukciji i modernizaciji pruge od Niša do Dimitrovgrada, na deonici Pirot - Sukovo, da ćemo dobiti više novca od EU za taj projekat - oko 430 miliona evra zajedno sa obilaznicom oko Niša.

,,I sad razgovaramo sa Evropljanima, sa kojima radimo ovu deonicu, biće značajno više novca, sve ukupno zajedno sa obilaznicom oko Niša i sa svim drugim, računam da će to biti negde oko 430 miliona evra. Od toga ćemo dobiti  za ovu deonicu Niš - Dimitrovgrad, plus za obilaznicu i za sva ta tri dela o kojima pričamo, oko 108 miliona evra od Evrope, na poklon", rekao je Vučić.

On je dodao da je to veliki novac koji će Srbija dobiti od EU.

,,Najveći novac smo dobili, od ukupno 2,775 milijardi evra, koliko je sad procenjeno 610 miliona evra za brzu prugu Beograd - Niš. I stvari se kreću konačno, ja sam uvek nezadovoljan, uvek mislim da može brže, ali to su velike stvari koje menjaju izgled naše zemlje", rekao je Vučić.

Naglasio je da će, kada bude gotova brza pruga, moći da se stigne za dva sata i deset minuta od centra Beograda do centra Niša.

13:40 - Uskoro i završetak Železničke stanice NBGD i autobuske stanice

Predsednik Vučić je izjavio da se uskoro očekuje završetak Železničke stanice Novi Beograd. 

,,Završava se i autobuska stanica, i metro ide ispred roka. Meni je stalo da što pre vidim prugu Aerodrom - Centar Beograda, znate kakva je to promena za grad. Pre svega što se radi danas, za 36 godina izgrađeno je nula metara pruge", rekao je Vučić prilikom obilaska radova na rekonstrukciji deonice pruge Pirot-Sukovo. 

On je rekao i da Srbija postaje lider u regionu kada je reč o izgradnji brzih pruga i da već sada ne postoji nigde pruga kao što je Beograd - Novi Sad, a da se do Nove godine završava pruga Beograd - Subotica.

Kada budu izgrađene, rekao je, Srbija će imati preko 400 kilometara brzih pruga.

,,Brzina od 120+ kilometara na čas za našu zemlju je ogroman pomak, a za nas je i teretni saobraćaj u budućnosti od ogromnog značaja, zato logističke centre koje smo radili sa Evropljanima moramo da radimo još više", rekao je Vučić.

Naveo je da će ekonomija Srbije da raste u regionu, kao i da je mali broj zemalja čija proizvodnja raste, budući da se njihove ekonomije, prema rečima Vučića, zasnivaju na turizmu i maloprodaji, a da se u Srbiji zasnivaju na proizvodnji i na industrijskom razvoju.

,,Zato je za nas infrastruktura i logistika od presudnog značaja, jer ćemo onda moći da razvijamo i turizam", rekao je on.

Naveo je da je sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom bio u Briselu gde su razgovarali u deonici pruge kroz Mađarsku i dodao je da mu je Orban obećao da će ubrzati sve što mogu.

,,To je za nas strašno važna vest, posle toga do Beča očekujete da možete da dođete za 4 sata i nekoliko minuta, onda vam se više isplati da idete vozom umesto avionom", rekao je Vučić.

Kada je reč o drumskom saobraćaju, uskoro se očekuje jedinstvena naplata putarina sa Crnom Gorom i Hrvatskom, a ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će to biti 15. aprila sa Crnom Gorom, 15. maja sa Hrvatskom i 1. juna sa Grčkom.

Izvor: T a n j u g; foto: ŽS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva