:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Februar 16, 2024   19:32

0

129

Vučić: Očekujem da Nemci budu oštri prema nama povodom KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Minhenu, gde učestvuje na vodećem svetskom forumu o međunarodnoj bezbednosnoj politici, da će se sutra susresti sa mnogim vodećim nemačkim političarima, ali da očekuje da će oni, povodom Kosova i Metohije, biti oštriji prema Beogradu. 

"Ja uvek očekujem da oni budu oštriji prema nama, a nadam se da neće biti tako i nadam se da će možda moći za nijansu bolje da nas razumeju, ali da oni promene svoj stav - neće nikada", rekao je Vučić u izjavi novinarima. 

Kako je istakao, Nemačka neće promeniti svoj stav prema KiM.

"Da ne prodajemo maglu našem narodu kao 'promeniće oni svoj stav' - neće. Neće ga nikada promeniti, samo je pitanje žele li da razumeju našu poziciju i do kojih granica žele tu poziciju da razumeju", naglasio je Vučić.

On je naveo da sutra treba da razgovara sa Peterom Bajerom, članom odbora za spoljnu politiku Bundestaga, sa šefom CDU-a Fridrihom Mercom i drugima.

"Video sam Kristofa Hojzgena danas i razgovarao sa njim, video sam Išingera i razgovarao sa njim. Video sam i sve ove iz ekonomskog sektora. Imaću sutra strašno važan razgovor sa Markusom Zoderom, koji je danas otvarao konferenciju u Minhenu. On je izuzetno popularan i moćan, veliki domaćin", rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje da li može da izdvoji najvažniji sastanak koji je imao tokom današnjeg dana, Vučić je rekao da je postojao jedan, ali da ne može da govori o njemu.

Kako je rekao, taj sastanak bio je od izuzetne važnosti, kako za njega, tako i za Srbiju.

"Sastanak se ticao ekonomskog prosperiteta Srbije i nadam se da ćemo u relativno skorom periodu imati dobre vesti za građane Srbije", poručio je Vučić.

Čuo sam da je Britanija uputila "oštro pismeno" Prištini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Minhenu da niko na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji nije srećan zbog poslednjih postupaka Prištine, vezanih za zabranu dinara na teritoriji Kosova i Metohije.

"Čuo sam da je čak i Velika Britanija prilično 'oštro pismeno' uputila po tom pitanju. Niko nije srećan zbog onoga što Priština radi, ali ja nisam od onih koji bi vam saopštavao velike vesti dok ne budemo imali nešto i ne budemo mogli da pokažemo nešto našem narodu da smo uspeli da uradimo", izjavio je Vučić na pitanje novinara šta je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji danas čuo o postupcima Prištine vezane za zabranu dinara.

On je istakao da se novac nekako mora dostaviti Srbima na KiM.

"Novca imamo samo što nam neko ne da da ga dostavimo našim ljudima. Rešenje ovako ili onako moraćemo da pronađemo", dodao je Vučić.

On se, takođe, zapitao zašto je takav potez, poput zabrane dinara, nekome bio potreban, zašto neko želi da provocira i šta misli da time dugoročno postiže. 

"Nisam siguran da su dobar put izabrali, ali svakako je to veoma teško za nas. Pre svega teško za naš narod na Kosovu i Metohiji", naveo je Vučić.

U razgvoru sa Kameronom važna tema bilo Kosovo i Metohija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas u Minhenu imao otvoren i korektan ragovor sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Dejvidom Kameronom o četiri važne teme, a da je Kosovo i Mertohija bilo jedna od najvažnijih.

"To mi je bila jedna od najvažnijih tema, imali smo četiri teme danas sa Britancima, važna tema i dobar razgovor, otvoren, ne lak, ali dobar i korektan", rekao je Vučić novinarima u Minhenu gde učestvuje na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Izvor: T a n j u g

Aleksandar VučićMinhenKiMNemačkaVelika Britanija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva