:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Novembar 05, 2019   11:02

0

218

Vuletić i Jovanović: Politika SAD se nije promenila, žele srpski pristanak na nezavisno Kosovo

Politika SAD prema pritanju Kosova se nije promenila, a Vašington pokušava da što pre odblokira dijalog Beograda i Prištine, smatra sociolog Vladimir Vuletić. Karijerni diplomata Vladislav Jovanović je rekao da SAD ima i dalje istu politiku, ali sa dve predstave - jednoj za Albance, a drugoj za Srbe.

Vuletić ukazuje da su najvažnije poruke sa sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i američkog zvaničnika Metuja Palmera to što će SAD insistirati da "Srpska lista" bude u kosovskoj vladi uprkos namerama Prištine da je isključi, kao i da će insistirati da se takse na srpsku robu povuku kako bi dijalog bio nastavljen.

"Ukoliko Srpska lista ne bi bila u novoj kosovskoj vladi, to bi značilo novu blokadu razgovora. S druge strane, kada se nastavi dijalog, vratićemo se na temu zbog koje su razgovori došli u ćorsokak i pre taksi, a to je primena Briselskog sporazuma. Albanska strana nije poštovala svoju obavezu - stvaranje Zajednice srpskih opština - iako je srpska strana mnogo toga uradila“, rekao je Vuletić za TV Prva.

Jedini cilj Vašingtona je uvek bio da izdejstvuje srpski pristanak na, kako oni smatraju, novu realnost, odnosno na nezavisno Kosovo, rekao je Jovanović i dodao da Srbiji jasno prema porukama Brisela i Vašingtona da nema ulaska u EU bez priznanja Kosova.

Prema njegovim rečima, diplomatski uspeh Beograda da neke države povuku priznanje Kosova ne samo da demotiviše već i podriva američki koncept o Kosovu kao o posebnom slučaju.

Jovanović kaže za TV Prva da je Palmer predsedniku Vučiću sigurno izneo i američko negativno viđenje jačanja stranog uticaja u Srbiji, pre svega Rusije i Turske.

"Srbija treba da ostane vojno neutralna, ali to ne možemo bez razvijanja dobrih bilateralnih odnosa sa svim značajnim faktorima u svetu", kaže Jovanović koji je bio ministar spoljnih poslova SRJ.

Krajem marta ili početkom aprila, kako je najavio predsednik Vučić, biće održani izbori u Srbiji, a Kosovo će ostati tema koja se koristi u unutrašnjepolitičkim borbama, smatra Vuletić.

"Kosovo i Metohija bi trebalo da bude pitanje oko kojeg bi trebalo da postoji dogovor svih partija, jer suštinskih razlika među njima nema iako se često koristi za međusobni sukob", rekao je Vuletić.

Izvor: Kosovo Onlajn

Metju PalmerAleksandar VučićSrpska listaKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva