:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Avgust 12, 2019   16:57

0

72

Vulin: Vojska Srbije će nastaviti da ulaže u obuku

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas Centar za obuku Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, gde je poručio da će Vojska Srbije svake godine sve više ulagati u obuku, veštine i znanja.

"VS će svake godine sve više ulagati u obuku, u veštine i znanja koje su nam potrebne i zahvaljujući tome ćemo moći da kažemo da smo u stanju da ne samo da garantujemo bezbednost na čitavoj teritoriji naše zemlje, već da budemo čuvari mira na čitavom Balkanu", naglasio je Vulin.

Prema njegovim rečima, Vojska Srbije se intenzivno oprema, naoružava i jača i u nju se ulaže posle čitavih decenija namernog i planskog zapostavljanja i zanemarivanja, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Vojska Srbije ulaže u svoje pripadnike, ulaže u svoju obuku i Vojska Srbije jeste institucija kojoj u Srbiji najviše veruju", rekao je Vulin naglašavajući da to svakako nije bez razloga.

Kako je dodao, Vojsci Srbije se veruje zbog njenih ljudi, njihovog znanja, njihove vrline i vrednosti.

"Vojska Srbije će nastaviti da ulaže u obuku i svake godine ćemo imati zahtevniji i ambiciozniji plan i više ljudi koje ćemo obučavati, bilo da je u pitanju rezervni sastav ili vojnici na služenju vojnog roka", rekao je Vulin i dodao da će se nastaviti i sa ulaganjem u sticanje novih znanja starešina.

Ministar je nakon obilaska istakao da vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka, kao i kandidati za buduće podoficire Vojske Srbije pokazuju da su motivisani, da žele da uče, da imaju spremnost i sposobnost da ovladaju svim veštinama koje će im biti potrebne.

Komandant Centra za obuku RV i PVO, potpukovnik Saša Antanasijević, naveo je da su danas prikazani segmenati obuke vojnika na služenju vojnog roka i profesionalnih vojnika koji se obučavaju za dužnosti na Osnovnom kursu za podoficire koji će u naredih mesec dana postati podoficiri.

Kako je kazao, prikazan je jedan od kabineta za obuku V 54 "Lasta", novouveden u vazduhoplovu, kao i radio-vođenu letelicu RVML-2.

Antanasijević je kazao i da se trenutno na obuci nalaze vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije "Jun 2019".

Kako je navela potporučnik Hristina Filipović, komandir raketnog voda u artiljerijsko raketnoj bateriji za PVD Centra za obuku RV i PVO, obuka se u centru izvodi svakodnevno kroz osam nastavnih časova.

"Trenutno su ovde vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka junske klase i mogu reći da je obuka na jako visokom nivou i da su vojnici obučeni i spremni", naglasila je Filipović dodajući da je reč o specijalističkoj obuci koja traje oko mesec i po dana.

Jedan od vojnika koji su na dobrovoljnom služenju vojnog roka u Centru za obuku RV i PVO Andrej Ilić naveo je da je zadovoljan boravkom u Centru i da je obuka veoma kvalitetna, kao i da su starešine dobre.

"Rade sa nama iz dana u dan, učimo nova gradiva i stičemo nova znanja iz dana u dan. Obuka nije teška. Ovde smo zato što ovo volimo, zato što smo patriote i zato što imamo šansu za posao u budućnosti", kazao je Ilić.

Misija Centra za obuku RV i PVO je unapređenje sposobnosti za izvođenje individualne specijalističke obuke vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka, kandidata za profesionalne vojnike i podoficire roda artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva, službe vazdušnog osmatranja i javljanja i tehničke službe vazduhoplovnotehničke specijalnosti, radi dostizanja standarda individualne specijalističke obučenosti.

Obilasku su prisustvovali komandant RV i PVO general-major Duško Žarković, komandant 204. vazduhoplovne brigade brigadni general Željko Bilić, načelnik Uprave za obuku i doktrinu Generalštaba brigadni general Željko Petrović, šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Siniša Kresović, načelnik štaba Komande za obuku pukovnik Nikola Dejanović i glavni podoficir Vojske Srbije zastavnik prve klase Zoran Kocić.

Izvor: Танјуг

VulinVojska Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva