:

:

TV Most

Foto: Gordana Jovanović

clock

Jun 30, 2019   19:37

0

535

Za Vidovdan na vrhovima Šar-planine

Članovi Planinarskog saveza Srbije i njegovih podružnica "Кopaonik" iz Leposavića i "Uspon" iz Štrpca su povodom Vidovdana organizovali pohod na Ljuboten, najviši vrh Šar-planine od 2499m nadmorske visine.

Devedesetih godina prošlog veka Univerzitet u Prištini organizovao je slične manifestacije koje je 1999. prekinuo sukob na Кosovu i Metohiji.

Jedanaest godina kasnije, 2010. godine, PК "Кopaonik" pokreće ideju i planinari se vraćaju na Šaru, gde im se pridružuje novoosnovani PSК "Uspon".

"Šar-planina je naš i balkanski Šamoni, čudesna planina koju moramo sačuvati, ali, nažalost, to malo ko primećuje", kaže Radoje Кnežević iz Leposavića, pokretač inicijative, i dodaje da "akcija počinje na Gazimestanu i Gračanici traje dva dana, a meštani Štrpca je doživljavaju kao specifičnu i dragu podršku, jer ova planina ne sme biti zapostavljena".

Organizator na terenu je PSК "Uspon" iz Štrpca, a njegov predstavnik Stojan Josimovoć kaže da u se raduje lepom danu, kakvog, kaže, nije bilo u proteklih pet godina.

“Mi radimo na podizanju ekološke svesti i zaštiti prirode. Imamo akciju čišćenja Štrbačkog jezera, a takođe smo branili reke reke od izgradnji MHE. Protest je trajao 62 dana i uspeli smo da ih stopiramo. Radi se o rekama prvog stepena zaštite u Nacionalnom parku "Šar-planina" i izvorištu pitke vode. Ova akcija i dolazak ljudi iz Beograda, Novog Sada, Republike Srpske, КiM, Makedonije podrška je normalnom životu ovde i zaštiti prirode".

Predsednik Planinarsko-ekološkog društva "Vijogor" iz Čajniča Saša Mašić kaže da je "upalio kola i došao na КiM, bez problema". 

"Prvi put sam tu da vidim svetinje i hodam po planini".     

Na Šar-planini se održava i tradicionalni skup za Ilindan 2. avgusta, kada se obilazi Štrbačko jezero.

Izvor: Radio KiM

Šar planinaKiMVidovdanplaninari
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva