:

:

TV Most

clock

Mart 22, 2019   17:49

0

109

Zadrugarstvo novi predmet u školama

Od naredne školske godine u poljoprivredno-prehrambene škole uvodi se i predmet zadrugarstvo. Gradivo i nastava tog predmeta bili su jedna od važnijih tema Sajma zemljoradničkog zadrugarstva i mladih domaćina Srbije u Zrenjaninu.

U dosadašnjem školovanju Nemanja Džekić, budući veterinar nije imao prilike da više uči o zadrugarstvu. Njegova škola iz Rekovca bavi se i proizvodnjom, pa će uskoro da konkretnim potezom podstakne razvoj zadrugarstva.

"Ove godine planiramo i da osnujemo đačku zadrugu u našoj školi, jer smatramo da je i plasman proizvoda kasnije kroz zadrugu mnogo lakši", kaže Nemanja Džekić, učenik Poljoprivredne škole Rekovac.

Zadrugari moraju da budu svestrani i da poznaju pravo, ekonomiku poljoprivrede, poljoprivrednu tehniku, pa se zato u srednjim poljoprivrednim školama uvodi predmet zadrugarstvo.

"Gde ćemo učenicima moći da približimo sve ono iz udruživanja, pravila zadrugarstva, vrednosti zadrugarstva, šta se time dobija. Ali samo u obavezi da to učenici odaberu, da bude njihova želja i biće u završnom razredu trogodišnjeg i četvorogodišnjeg školovanja", navodi Radiša Mikarić iz Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja.

I sadašnji i budući zadrugari moraće da se prilagode sve zahtevnijem tržištu.

"Da zadrugari imaju jednak kvalitet, koji će izneti ka nekim kupcima, da uvek garantuju taj kvalitet, jer je to ono što kupac traži", objašnjava Kristina Salapura iz zrenjaninske Poljoprivredne stručne službe.

Slovenačke zadruge u društvenom proizvodu svoje države učestvuju sa 4 odsto, a razlog za to je skupa proizvodnja i male površine sa kojima raspolažu.

"Dvesta tisuća hektara oko Zrenjanina, mi imamo oko 170 tisuća u čitavoj Sloveniji. E sad treba iz toga izvući maksimalno, zbog toga se moramo poveztivati, moramo imati zadruge", navodi Marjan Janžeković iz Zemljoradničke zadruge Ptuj.

U Srbiji je zadrugarstvo u usponu, zahvaljujući i državnom projektu "500 zadruga u 500 sela". Do sada je država pomogla osnivanje i osnaživanje 361 zadruge.

Izvor: Танјуг

zadrugarstvoškole
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva