:

:

TV Most

clock

Novembar 21, 2022   8:05

0

121

Zaporožje ponovo meta, IAEA vrši procenu NE nakon granatiranja

Rat u Ukrajini - 271. dan. Kijev i Moskva međusobno se optužuju za grantiranje Zaporoške nuklearne elektrane. Međunarodna agencija za atomsku energiju traži da se odmah zaustave napadi. Planirana isključenja struje u svim ukrajinskim oblastima, najavio distributer struje "Ukrenergo".

Snažne eksplozije ponovo su potresle poručje oko najveće evropske nuklearne elektrane Zaporožje, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

IAEA je zatražila da se napadi odmah zaustave, ističući da se u kratkom vremenskom roku tokom jučerašnjeg dana čulo najmanje 12 eksplozija.

Moskva je za granatiranje optužila ukrajinske snage, ističući da su oštećeni strateški objekti u nuklearki, dok Kijeve tvrdi da ruske snage stoje iza granatiranja pogona nuklearke.

Ukrajinski distributer struje "Ukrenergo" najavio je planirana isključenja struje u svim oblastima Ukrajine.

Vojna pomoć Kijevu se nastavlja. Francuska isporučila još dva PVO sistema Ukrajini.

08:49 - IAEA vrši procenu NE Zaporožje nakon granatiranja

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izvršiće danas procenu uticaja granatiranja nuklearne elektrane u Zaporožju, nakon što je lokacija više desetina puta granatirana tokom vikenda.

Kako je navela IAEA u saopštenju, eksplozije su oštetile zgrade i opremu, iako nijedna nije bila kritična za nuklearnu sigurnost i bezbednost, preneo je Gardijan.

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi rekao je da se snage koje stoje iza granatiranja "igraju vatrom" i da "to mora odmah prestati".

Foto: Euronjuz/IAEA, arhiva

"Ponovljeno granatiranje lokacije ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje sinoć i jutros oštetilo je zgrade, sisteme i opremu, a neke od eksplozija su se dogodile u blizini reaktora", navodi IAEA.

Kako se ističe, elektrana je pogođena sa "više od 10 eksplozija u roku od 40 minuta", iako su nivoi radijacije na lokaciji ostali normalni i nema izveštaja o žrtvama.

Spoljna napajanja NE Zaporožje koja su tokom sukoba više puta prekidana, nisu pogođena.

Dodaje se, da prema ekspertima IAEA, rukovodstvo lokacije prijavilo je oštećenje na nekoliko mesta, uključujući zgradu za radioaktivni otpad i skladište, električni kabl do jednog od reaktora, rezervoare za skladištenje kondenzata.

"Iako nije bilo direktnog uticaja na ključne sisteme nuklearne bezbednosti i bezbednosti u elektrani, granatiranje im se opasno približilo. Govorimo o metrima, a ne kilometrima. Ko god da granatira nuklearnu elektranu u Zaporožju, preuzima ogromne rizike i kocka se sa životima mnogih ljudi", upozorava Grosi.

Izvor: RTS; Foto: Sputnik

RusijaUkrajinaratZaporožje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva