:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Februar 12, 2019   12:58

0

377

Zavod za javno zdravlje Kosovska Mitrovica: Uobičajen broj obolelih od gripa

Broj obolelih od virusnih infekcija uvećan je za pedeset  pacijenata u odnosu na prošlu nedelju, kažu u  Zavodu  za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici. "To jeste uobičajeno za ovaj period virusnih infekcija i ne možemo još uvek reći da se radi o gripu tipa H1N1, jer nijedan pacijent nije bio pozitivan na taj test".

Povećan broj obolelih od gripa u Zavodu za javno zdravlje zabeležen je u poslednjoj nedelji januara i prvoj u februaru kada ih je bilo tridesetak.

Prema poslednjim izveštajima danas ih ima oko 140.

“Ovaj broj verovatno nije konačan jer se veliki broj ljudi i ne javlja lekaru jer je grip samoizlečivo oboljenje  sve dok ne dođe do komplikacija, tako da se pacijenti leče sami u kućnim uslovima. Zato i nemamo prave podatke o broju obolelih”, rekla je doktorka Desanka Novaković, specijalista epidemiologije.

Epidemiolozi kažu da što se tiče virusa gripa AH1N1 on se na našoj teritoriji izolovao i dokazao kod jednog pacijenta koji je nakon hospitalizacije pušten kući bez ikakvih komplikacija.

Prema rečima doktorke Novaković nema mesta panici jer se ovaj virus nalazi na našem području i kruži Evropom od 2009. godine  pa je bilo realno da se očekuje i ove sezone.

“Virus AH1N1 se nalazi kao deo sezonske vakcine koje su određene kategorije stanovništva i primile. Odziv na poziv za vakcinaciju je bio na zadovoljavajućem nivou”, naglasila je Novaković i preporučila svim pacijentima da se jave lekaru i ne uzimaju terapiju na svoju ruku.

“Simptomi preglade i gripa se prepliću tako da ni lekari bez laboratorijskih nalaza ne mogu biti sigurni o kom oboljenju se radi”, rekla je ona i naglasila da je vrlo bitno da ukoliko je telesna temperatura viša od 38 stepeni Celzijusa prisutna više od tri dana, pacijent otežano disanje,oseća malaksalost obavezno potraži pomoć lekara.

Doktori savetuju da se vodi računa o higijeni, naročito kod dece, redovno provetravanje prostorija u kojima se boravi i važan vid preventive – jačanje imuniteta kroz unos vitamina i pravilnu ishranu.

Izvor: TV Most

Zavod za javno zdravlje Kosovska Mitrovicagrip
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva