:

:

TV Most

clock

Jun 14, 2022   8:27

0

144

Zelenski: Bitka za Severodonjeck jedna od najbrutalnijih; Nastavlja se evakuacija civila

Žestoka bitka za Severodonjeck ostaće upamćena kao jedna od "najbrutalnijih“ borbi koje je Evropa ikada videla, za koju je Ukrajina platila "zastrašujuću" cenu, saopštio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, prenosi Gardijan.

Ukrajinski predsednik je ovu izjavu dao kasno sinoć, tokom svog noćnog obraćanja naciji, u trenutku kada su ruske snage blizu zauzimanja Severodonjecka, strateškog grada na istoku zemlje, navodi britanski list.

On je istakao da ove borbe imaju ozbiljne posledice po civile i vojsku njegove zemlje.

"Cena ove bitke" u ljudskim životima je "za nas veoma visoka", naglasio je Zelenski, ocenivši da je to jednostavno zastrašujuće i da će "bitka za Donbas bez sumnje ostati upamćena u vojnoj istoriji kao jedna od najnasilnijih bitaka u Evropi".

On je ponovio i ranije molbe za više vojne pomoći i težeg naoružanja od zapadnih saveznika, uključujući SAD i Britaniju.

"Imamo posla sa apsolutnim zlom. I ne preostaje nam ništa drugo nego da krenemo napred i oslobodimo svoju teritoriju.Svakodnevno skrećemo pažnju našim partnerima da će samo dovoljan broj moderne artiljerije Ukrajini obezbediti prednost i konačno okončanje ruske torture ukrajinskog Donbasa", poručio je Zelenski.

On je još naglasio težnje Kijeva da oslobodi celu svoju teritoriju i "otera okupatore iz svih regiona“, i napomenuo da je na frontu širine, sada već više od 2.500 km, strateška inicijativa i dalje na strani ukrajinskih snaga, navodi Gardijan.

11:48 - Nastavlja se evakuacija civila iz Severodonjecka

Gradonačelnik Severodonjecka Oleksandar Strjuk izjavio je danas da nastavljaju da evakuišu civile iz tog ukrajinskog grada tokom svakog zatišja u teškim borbama.

Strjuk je rekao da su neprohodna sva tri glavna mosta koji vode do grada, prenosi Si-En-En.

"Načini povezivanja sa gradom su prilično teški, ali oni postoje", rekao je gradonačelnik Severodonjecka za ukrajinsku televiziju Strjuk.

Poručio je da se evakuacija odvija "svakog minuta kada je tamo zatišje ili postoji mogućnost transporta".

Dodao je da je nešto više od 500 civila nastavilo da se krije u gradskoj hemijskoj fabrici Azot, za koju ukrajinske vlasti kažu da je bila meta intenzivnog granatiranja ruskih snaga.

Guverner regiona Lugansk Serhij Gajdaj napisao je na Telegramu da Rusija nije preuzela punu kontrolu nad Severodonjeckom i da je deo grada i dalje pod ukrajinskom kontrolom.

Izvor: T a n j u g

UkrajinaRusijaratZelenskiSeverodonjeckevakuacija civila
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva