:

:

TV Most

clock

Avgust 30, 2023   10:35

0

147

Zijade: Sudbina nestalih lica da bude rešena u duhu pomirenja i poštovanja ljudskih prava, a ne politizovana

Specijalna predstavnica Generalnog sekretara (SPGS) i šefica UNMIK-a, Karolin Zijade, pozvala je sve strane na obnavljanje napora i posvećenosti u rešavanju sudbine žrtava prisilnih nestanaka. Ona poziva vlasti da se prioritetno pozabave pitanjem nestalih osoba kako bi se olakšale patnje porodica.

“Pozivam nadležne organe da, u dobroj veri, preduzmu sve neophodne mere za primenu Deklaracije o nestalim licima usaglašene u maju u okviru dijaloga uz posredovanje EU”, navela je u saopštenju povodom obeležavanja Međunarodnog dana žrtava prisilnih nestanaka.  

“Rešavanje sudbine nestalih lica može da doprinese širem procesu izgradnje poverenja, pomirenja i održavanju mira. Nedostatak napretka može da naruši tekući dijalog između Prištine i Beograda”, rekla je Zijade. 

Zijade je takođe podsetila na nedavnu posetu i ključne zaključke Specijalnog izvestioca Ujedinjenih nacija za promovisanje istine, pravde, reparacije i garancija neponavljanja,  Fabijana Salviolija*, koji je tada utvrdio da je politizacija potrage za nestalim licima prouzrokovala neizmernu frustraciju u civilnom društvu i porodicama nestalih.  

“Sudbina nestalih lica bi trebalo da bude rešena u duhu pomirenja, izgradnje poverenja i poštovanja ljudskih prava, a ne politizovana”, navela je Zijade. 

UNMIK će nastaviti da se zalaže za obnovu saradnje i za pristup ovom pitanju koji je usmeren na žrtve i utemeljen na ljudskim pravima, u bliskoj saradnji sa porodicama i svim relevantnim akterima.  

Izveštaj  Salviolija biće predstavljen tokom 54. zasedanja Saveta Ujedinjenih nacija za ljudska prava, od 11. septembra do 6. oktobra 2023.

Prema podacima MKCK, 6.065 lica je nestalo kao rezultat sukoba na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine.  Trenutno ima 1.617 otvorenih slučajeva nestalih lica, od čega 1.355 muškaraca i 262 žene, stoji u saopštenju UNMIK-a. 

Izvor: TV Most, UNMIK/saopštenje

KiMUNMIKZijadenestali
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva