:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Januar 24, 2024   20:48

0

90

Žiofre: 2024. predstavlja veliku priliku za Zapadni Balkan da se približi EU

Delegacija Evropske unije u Srbiji organizovala je večeras koktel povodom početka godine, na kojem su uručene i nagrade pobednicima foto takmičenja "Veštine u fokusu".

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre rekao je tom prilikom da postoji veoma snažno političko opredeljenje da se Zapadni Balkan približi Evropskoj uniji i da 2024. godina predstavlja veliku priliku za to.

"Imamo plan rasta za region, to je predlog Evropske komisije od prošle godine da se ubrza pristupanje celog Zapadnog Balkana. Nedavno smo imali veliki i značajan samit u Skoplju, radi se i u Briselu, sa ciljem da se ideja unapređivanja balkanske dinamike pristupa pretvori u delo. Osnovna poruka je da postoji veoma snažno političko opredeljenje da se Zapadni Balkan približi EU. To opredeljenje je jako i 2024. godina nosi veliku priliku za Zapadni Balkan i mislim da ta prilika ne sme da se propusti", izjavio je Žiofre na svečanosti održanoj u zgradi "Aerokluba".

On je iskoristio priliku i da čestita Novu godinu i podsetio da je za nama godina puna događaja, a ocenio je i da će naredna godina biti takva, jer Evropu očekuju izbori za Evropski parlament u junu, dok Srbiju očekuju lokalni izbori u pojedinim opštinama.

"Ostaćemo veoma posvećeni našem cilju, cilju EU, da Zapadni Balkan približimo EU. Približavanje srpskog društva EU, rad na vladavini prava, unapređenju demokratije, medijske scene, ekonomske i privredne situacije, standarda života", poručio je Žiofre.

On je iskoristio priliku da oda poštovanje ukrajinskom narodu, zbog, kako je naveo, patnje izazvane ratom koji tamo traje i izrazio nadu da će 2024. godina dodatno ujediniti i ojačati partnerstvo EU, Srbije i Ukrajine.

Stručni žiri je odabrao tri najbolje fotografije i nagradio vaučerima za kupovinu foto i elektronske opreme u dinarskoj protivvrednosti, a prva nagrada od 1.000 evra pripala je Mariji Erdelji, druga nagrada od 500 evra Mikici Andrejiću, a treću nagradu od 300 evra osvojila je Maja Stošić.

Dodeljene su i četiri specijalne pohvale, pohvalu Politikinog zabavnika dobila je Ivana Stojanović, pohvalu National Geographic Serbia dobio je Slavko Rosul, pohvalu Erasmus studentske mreže Srbija dobio je Ognjen Mirković i pohvalu Festivala Belgrade Photo Month dobila je Slađana Pantelić.

Petočlani žiri odabrao je tri pobedničke od skoro 800 pristiglih fotografija na konkurs, a takođe je izabrao 19 najboljih fotografija (uključujući i tri nagrađene), koje su objavljene u elektronskoj publikaciji EU info centra kao i na veb stranici i nalozima na društvenim mrežama Delegacije EU u Srbiji, a bile su izložene i 22. decembra u Silosima u Beogradu, a, zatim i u Novom Sadu i Nišu.

Svečanosti je prisustvovao veliki broj diplomata, među kojima i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, ambasador Francuske Pjer Košar, ambasador Ukrajine Volodimir Tolkač.

Delegacija Evropske unije u Srbiji organizovala je konkurs za najbolju fotografiju nastalu u Srbiji "Veštine u fokusu", povodom obeležavanja Evropske godine veština, na koji su mogli da se prijave fotografi stariji od 15 godina.

Konkurs se organizuje u saradnji i sa National Geographic Srbija, Politikin zabavnikom i Erazmus studentskom mrežom Srbije, saopštila je EU Info mreža.

"Konkurs je posvećen svim ljudima koji su vešti u nečemu: sportistima, studentima koji stiču nove veštine, starim zanatima, naučnicima, stručnjacima u oblasti medicine, građevine, arhitekture, ili njihovim delima, slikarima, kuvarima, itd. Ovom temom slavimo stvaranje i veštine u svim starosnim grupama ljudi. Samim učestvovanjem u konkursu, vi pokazujete ne samo kreativnost, već i veštine fotografisanja", navodi se u saopštenju.

Izvor: T a n j u g

Emanuel ŽiofreEUZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva