:

:

TV Most

Foto: Sputnik

clock

Avgust 30, 2019   18:28

0

124

Zurof: Većina u Hrvatskoj nostalgična prema ustaštvu

Direktor centra "Simon Vizental" iz Jerusalima Efraim Zurof kaže da u hrvatskom društvu postoji borba između većine, koja se nostalgično odnosi prema ustaštvu, i manjine koja razume koliko je fašizam opasan i kakve su zločine činile ustaše.

 

Zurof je za televiziju N1, upitan da li će se promeniti nešto pa da i Jevreji i Srbi (iz Hrvatske) prisustvuju centralnoj komemoraciji žrtvama Jasenovca u organizaciji zvanične Hrvatske koju godinama bojkotuju, rekao da to zavisi od hrvatskog društva.

"Drugim rečima, u njemu postoji borba između većine, koja po mom mišljenju oseća nostalgiju prema ustaštvu, naspram značajne manjine, koja im se suprotstavlja i koja razume koliko je fašizam opasan i kakve zločine su činile ustaše. To je večni sukob u hrvatskom društvu i morate da se nadate da će ljudi, koji se protive ustaštvu, na kraju pobediti", istakao je Zurof.

Zurof dodaje da "nije ni čudo što ljudi odlaze na Tompsonove (Marko Perković Tompson) koncerte", kada predsednica Hrvatske (Kolinda Grabar Kitarović) pozira sa ustaškom kapom u Kanadi sa hrvatskim emigrantima "koji veličaju Hrvate koji su pobegli u Argentinu iz Jugoslavije nakon Drugog svetskog rata, koja je bila prepuna ratnih zločinaca i masovnih ubica, poput Ante Pavlovića i Dinka Šakića".

"Tako da, ako Kolinda kaže da joj je omiljeni pevač Tompson, kakvu onda poruku šalje, da su njegov fašizam i ultranacionalizam u redu?", upitao je on.

Na pitanje zašto se i dalje priča o događajima od pre 80 godina i zašto postoje različiti brojevi žrtava, Zurof navodi da je potrebno ustanoviti međunarodnu komisiju koju će činiti ugledni stručnjaci, kako bi se sprovela istraga o žrtvama Jasenovca, jer u suprotnom, kako kaže, nikada nećemo imati validan broj.

Izvor: T a n j u g

ZurofHrvatskaustaštvoJasenovac
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva