:

:

TV Most

clock

Novembar 19, 2023   7:19

0

148

Ambasada Srbije u Nemačkoj: Srbija odlučna da se nikad ne odrekne nasleđa na KiM

Što je više pokušaja da se srpsko kulturno-istorijsko nasleđe na Kosovu i Metohiji otuđi od Srbije, to je jača njena odlučnost da ga se nikada ne odrekne, poručila je Ambasada Srbije u Nemačkoj.

Na zvaničnom nalogu ambasade na platformi X objavljena je u subotu fotografija manastira Visoki Dečani, uz podsećanje da je u pitanju srpski srednjovekovni manastir koji se nalazi na Uneskovoj listi ugrožene svetske baštine.

Delegacija nemačkih diplomata posetila je u petak taj manastir i razgovarala sa igumanom Savom o izazovima sa kojima se suočava Srpska pravoslavna crkva na Kosovu i Metohiji.

"Razgovor je bio usredsređen na aktuelne izazove sa kojima se suočava Srpska pravoslavna crkva i srpska zajednica na Kosovu", objavio je manastir na društvenoj mreži X.

Delegaciju je predvodio politički direktor za jugoistočnu Evropu u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Mihael Rajfenštul, a zajedno sa njim manastir Visoke Dečane posetili su nemački ambasadori u Prištini, Beogradu, Sarajevu, Podgorici, Skoplju i Tirani.

Manastir Visoki Dečani je, odlukom Komiteta za svetsku baštinu UNESCO, stavljen na spisak ugroženih spomenika, a nalazi se i na listi najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi, koju je sačinila panevropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa Evropa Nostra.

Manastir je više puta bio izložen direktnim napadima ekstremnih Albanaca, a privremene institucije samouprave odbijaju da sprovedu odluku ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine i da kao vlasništvo Visokih Dečana upišu oko 24 hektara zemlje u okolini manastira.

Manastir Visoki Dečani je pod neprekidnom zaštitom međunarodnih snaga Kfora i jedini je verski objekat i spomenik Uneska u Evropi pod vojnom zaštitom.

Izvor: T a n j u g

KiMNemačkaAmbasada Srbije u Nemačkoj
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva