:

:

TV Most

Foto: Profimedia

clock

April 13, 2020   12:16

0

170

Apostolova: Lajčak će zajedno sa SAD raditi na pokretanju dijaloga Kosova i Srbije

Šefica kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova u pisanoj izjavi za Kosovo Onlajn navela je da je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak započeo konsultacije sa partnerima i napominje da je jedan od prioriteta Evropske unije nastavak razgovora između Prištine i Beograda.

“U ovoj fazi Lajčak mora da sagleda situaciju sa svim akterima i oceni trenutno stanje stvari. Ponovno pokretanje dijaloga je prioritet i trebalo bi da se ostvari što je pre moguće, kada uslovi to dozvole. EU i njene članice bili su jasni u vezi sa tim i ponovili su to više puta, a poslednji put u našoj zajedničkoj izjavi datoj u ponedeljak. Trenutni status kvo u dijalogu je neodrživ”, ocenjuje Apostolova.

Na pitanje kako vidi zahtev SAD da Kosovo mora bezuslovno da ukine takse na uvoz robe iz Srbije bez recipročnih mera, Apostolova je rekla da će se specijalni predstavnik Evropske unije angažovati sa svim relevantnim partnerima, uključujući i Sjedinjene Američke Države, radi ponovnog pokretanja dijaloga.

Kada je u pitanju pomoć Kosovu tokom pandemije koronavirusa, Apostolova navodi da će EU pomoći oko stvarnih potreba za hitnu reakciju na zdravstvenu krizu, za jačanje zdravstvenog sistema i smanjenje socio-ekonomskog uticaja pandemije.

„EU je uspela da odovoji pet miliona evra za hitne potrebe Kosova za suzbijanje bolesti kovid-19. Pomoć obuhvata nabavku specijalizovane laboratorijske opreme i robe za zaštitu i lečenje.

Nabavka obuhvata respiratore, infuzione pumpe i infuzione špric pumpe, vozila hitne pomoći, pulsne oksimetre za prste i pulsne oksimetre, monitore za pacijente, defibrilatore, elektrokardiografe, bolničke krevete”, kazala je za Kosovo Onlajn Apostolova i dodala da će se u slučaju nedostupnosti nekih gore navedenih predmeta izvršiti nabavka drugih, kao što su testovi, tube, maske, rukavice i dezinfekciona sredstva.

Apostolova ističe i da je EU uspela da obezbedi do 50 miliona evra iz sredstava Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) u srednjoročnom smislu, kako bi se smanjio socio-ekonomski uticaj pandemije.

“Ta sredstva će podržati privatni sektor i poljoprivredu, i pomoći će da se smanji siromaštvo. Kao vid podrške budžetu Kosova na raspolaganju će biti 13 miliona evra. Kosovo ispunjava uslove i za konkurisanje za zajam preko instrumenta EU za makro-finansijsku pomoć”, navela je šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova.

Izvor: Kosovo Onlajn

Natalija ApostolovaMiroslav Lajčakdijalog BG-PR
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva