:

:

TV Most

clock

Oktobar 08, 2020   8:18

0

190

Ćaljaj: Vrlo je malo urađeno u istrazi ratnih zločina na Kosovu*

Generalni direktor Kosovske policije Rašit Ćaljaj priznao je u emisiji “Desku” na KTV da je veoma malo urađeno u istrazi ratnih zločina na KiM.

„Opšte je poznato da je na Kosovu* bilo ratnih zločina. Znate da su donedavno nadležnosti za istragu ratnih zločina prvo imali UNMIK, a zatim i Euleks, da bi ih predali kosovskoj policiji“, rekao je Ćaljaj.

Dodao je da je svestan da nije urađeno dovoljno.

„Mogu da kažem da apsolutno nije urađeno dovoljno za sve slučajeve ratnih zločina. Zapravo je urađeno vrlo malo. A ovo je najveći zadatak jedinice za ratne zločine kosovske policije“, rekao je Ćaljaj.

Dodao je da je vrlo malo slučajeva rešeno.

“Prošlo je više od 20 godina, ali ljudima i dalje nedostaju građani, članovi porodice, postoje nestale osobe. Vrlo je malo slučajeva rešeno", rekao je Ćaljaj.

Euleks nas je obavestio nakon što je započela akcija hapšenja veterana

Govoreći o akciji Euleksa u kancelarijama Organizacije ratnih veterana OVK Ćaljaj je rekao da prethodno nije bio obavešten o tome, već da ga je kolega iz Euleksa obavestio o operaciji u trenutku kada je započela.

„Od njegovog osnivanja do ovih dana nismo imali kontakt sa Specijalnim sudom. Ova hapšenja dogodila su se pre nekoliko dana. Činjenica je da nismo bili umešani u prvu akciju, ali ja sam, kao direktor policije, bio obavešten o odvijanju operacije. Međutim o operaciji sam od mog kolege iz Euleksa bio obavešen tek nakon što je ona započeta. Imamo vrlo dobru saradnju. Videli smo da je došlo do komešanja ispred kancelarije ORV i kosovska policija je morala da smiri situaciju, da tako nazovem, i verujem da smo mnogo uticali da se situacija smiri“, rekao je Ćaljaj za KTV.

Dodao je da je zahtevao da kosovska policija bude primarna u svim aktivnostima koje se odvijaju na KiM i izrazio optimizam da će doći do napretka po ovom pitanju.

„Odluke su na zvaničnicima koji rade u Hagu. Niko ne može da voli Kosovo* više od pripadnika kosovske policije, a mi smo ovde, mi smo institucija za sprovođenje zakona. Takođe sam razgovarao sa mnogim našim partnerima i zatražio da kosovska policija bude primarna u svim aktivnostima koje se odvijaju u zemlji, uključujući i radnje u slučaju da imamo nalog za hapšenje od Specijalnog suda. Imamo dobru saradnju sa Euleksom i verujem da će biti napretka u ovom pitanju“, rekao je Ćaljaj.

Izvor: Kosovo online/Koha Ditore

KiMĆeljajratni zločiniSpecijalni sud za OVKEuleks
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva