:

:

TV Most

clock

Maj 28, 2020   9:16

0

207

Čović: Korona je pomogla da neki stave, a neki u političkom smislu skinu maske

Da li bi uspostavljanje ekonomskih i trgovinskih veza između Beograda i Prištine moglo da ubrza povratak dve strane za pregovarački sto? Ko bi na kraju mogao da predstavlja Prištinu? Da li će Vlada Kosova zaista i osnovati Zajednicu srpskih opština i ko će u narednim mesecima biti glavni u posredovanju - Amerika ili Evropska Unija? Nekadašnji šef koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju, Nebojša Čović kaže za RTS da je američka administracija u rešavanje problema na KiM ušla rasterećena.

Nebojša Čović je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da je teško proceniti da li će kosovski predsednik ili vršilac dužnosti premijera Hašim Tači ii Aljbin Kurti otiću u istoriju.

"Kurti je zakazao za popodne proteste što će biti dodatni pritisak na nekakvu konačnu odluku Ustavnog suda koja bi sutra trebalo da bude. Ustavni sud, videćemo šta će da odluči, imajući u vidu da oni imaju rupu u njihovom takozvanom ustavu, nije definisano vreme u kome morate da odaberete novu vladu. Da li će ustavni sud to potvrditi ili će to potvrditi i reći da treba što pre izabrati vladu, videćemo sutra. Kurti je rekao da će poštovati odluku suda ako ona bude u skladu sa Ustavom, što je interesantna formulacija", istakao je Čović.

Prema njegovim rečima, Tačija podržavaju Amerikanci.

"Njegov ulog je značajno veći imajući u vidu da se radi o čoveku koji treba da bude i nadam se da će jednog dana biti procesuiran za ratne zločine, trgovinu organa i kriminal, kako u ono, tako i u ovo vreme", izjavio je Čović.

Korona je, dodaje, pomogla da neki skinu maske, a neki u političkom smislu stave maske i da iza Kurtija stoji Berlin i Nemačka.

Trampova administracija u problematiku ušla rasterećena 

"On se neće predati, on igra na varijantu da se možda ponove izbori, što je jedna od mogućnosti. Bez obzira na njegovu agresivnost, ja nisam baš siguran da bi izborni rezultati bili onakvi kakve on očekuje, jer bi pred albanske birače bila stavljena dilema ko je za Amerikance, a ko za Kurtija. U tim izborima bi opet imali visok stepen neizvesnosti. Mi trenutno nemamo kredibilnog sagovornika ni iz Prištine, ni iz EU. EU pokušava da zameni teze i neke svoje probleme gurne u prvi plan, kao sada je njvažnije svemirsko pitanje rešavanje problema KiM", kazao je Čović.

Administracija Trampova je u problematiku u vezi sa KiM ušla rasterećena.

"Ona ne pripada dinastiji Klintona koja je i napravila jednu ovakvu čudotvornu i odvratnu tvorevinu. Grenel je uneo novu energiju, Palmer isto tako. Oni nemaju opterećenje u smislu navijačkih strasti. Oni imaju taj pokušaj da vrlo jasno i pragmatično krenu u rešavanje problema KiM", istakao je Čović.

Smatra da je velika zabluda u našoj javnosti da su izbori u Americi i da Tramp sada žuri da reši problem KiM.

"Znate koliko Trampove birače zanima šta je na prostoru KiM. Tramp ima realan problem, sanaciju udara virusa, ekonomiju, veliki broj nezaposlenih. Ja verujem da će Grenel doprineti nekakvom rešavanju, ali treba imati u vidu da ako bude promena, dolazi Hotijeva vlada. Hotijeva vlada je sa Mustafom, a unutra je i Haradinaj. On neće biti direktno eksponiran, biće ministar spoljnih poslova. On će sad insistirati na taksama, kočiti dalje, a to je nemački model", kazao je Čović.

Važno da Tramp ne izgubi izbore

Kosovski Albanci priželjkuju da Tramp izgubi izbore jer su puno novca dali Engelu, Bajdenu.

"To su sve prljave parice za lobiranje. Pojavila se i Medlin Olbrajt, da su Albanci aktivirali tu tešku artiljeriju, ali koja je vrlo zarđala. Važno je ne samo za pitanje Kim, nego i za svetsku politiku da Tramp ne izgubi izbore", istakao je Čović.

Smatra da oni tumače Ustavni sud samo kad im treba.

"Zajednica sroskih optština je iz Briselskog sporazuma. Garanti za taj sporazum su međunarodni faktori iz EU. Tu ima i personalne odgovornosti. Zajednica sprskih opština je oborena na tom ustavnom sudu u Prištini iako je ratifikovana u prištinskom parlamentu. Potpisano je 40 i nešto sporazuma. Mora se proći kroz to šta je sprovedeno, šta nije. To je i u ovom ultimatumu Nemaca i Francuza, da citiram: ‘Momentalno pristupiti razgovorima‘. E to momentalno može da bude kada se sprovedu svi sporazumi ne samo iz Briselskog sporazuma, nego i dalje", naveo je Čović.

Navodi da su formirali vosjku, a da na to nemaju pravo.

"Upali su u elektroenergetski sistem. Na čemu Albanci mogu da se homogenizju, na mržnji prema Srbima. I sad obično dođe do nekakvog iznenađenja kao što je bio 17. mart 2004. godine. Nadam se da se neće dogoditi opet, ali čisto da spomenemo i da budemo oprezni", zaključio je Čović.

Izvor: RTS

KiMKurtiTačiSADTrampdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva