:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Novembar 20, 2023   15:11

0

148

Dačić: Nije prvi put da ambasadori u Beogradu i Prištini imaju različite stavove

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da su pokušaji preimenovanja srpskog nasleđa u tzv. kosovsko, "stara priča" da se izbriše svaki srpski trag na KiM i poručio da će Srbija boriti svim sredstvima, koliko god može, protiv relativizacije istorije.

Delegacija nemačkih diplomata posetila je u petak Visoke Dečane i, kako je saopšteno iz manastira, razgovarala sa igumanom Savom o izazovima sa kojima se suočava Srpska pravoslavna crkva i Srbi na Kosovu i Metohiji.

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode je nakon te posete na mreži X objavio fotografiju ambasadora ispred manastira Visoki Dečani i napisao da su "posetili kosovski manastir koji se nalazi na listi Uneska".

Na pitanje kako vidi to što ambasadori jedne države govore jedno u Beogradu, drugo u Prištini, Dačić kaže da je više puta bilo sličnih situacija.

"Mi smo imali više puta takve situacije da ambasadori nekih zemalja u Beogradu i u Prištini, iako smatramo da su te ambasade u Prištini nelegalne zato što tzv. Kosovo smatramo delom svoje države, imaju različite stavove. Tako je i sada bilo oko pomeranja spomen-ploče srpskim ratnicima za oslobođenje u Balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu u Prištini, gde su francuska i nemačka ambasada u Prištini inicirale pomeranje te ploče, iako su ambasade u Beogradu bile protiv toga i niko ih nije ni pitao", rekao je Dačić za Tanjug.

Dačić je naveo da su ambasadori tih zemalja u Beogradu rekli da su bili iznenađeni tim potezom i da će tražiti da se ta priča vrati "na mesto".

Šef diplomatije je kazao da je stara priča da se pokušava izbrisati svaki srpski trag na KiM i samim tim da se kaže da je celokupno nasleđe i kulturna baština kosovska, navodeći da je zato važno što je Srbija ponovo izabrana u izvršni savet Uneska.

"U sledeće dve godine ćemo biti članovi Izvršnog saveta i veoma je bitno da sprečimo da se preimenuje to nasleđe. A bilo je takvih pokušaja sa željom da se pokaže da to nisu srpski spomenici i da se time praktično sve ono što je istorija KiM relativizuje i da se kaže da to nije srpsko, nego je kosovsko ili vizantijsko kako neko govori", rekao je Dačić.

Kaže da Srbija strogo insistira na tome i Unesko to definiše i priznaje kao srpsko kulturno nasleđe, podsetivši da su četiri spomenika pod zaštitom Uneska: Visoki Dečani, Gračanica, Pećka Patrijaršija i Bogorodica Ljeviška.

"Oni su definisani kao srpsko kulturno nasleđe i još pored toga su definisani kao svetsko kulturno nasleđe u opasnosti. Od koga su u opasnosti? Od albanskih separatista i terorista koji žele da unište te spomenike", rekao je ministar.

Srbija će se, kako je rekao, boriti svim sredstvima protiv relativizacije i falsifikovanja istorije i naravno reagovaće i povodom izjava da su Visoki Dečani kosovski manastir, odnosno spomenik i povodom premeštanja ploča.

"Te zemlje vode svoju bilateralnu politiku, ali sam siguran da niko nema prava da Srbiji oduzima pravo na njene spomenike", poručio je Dačić.

Izvor: T a n j u g

KiMDačić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva