:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Januar 03, 2019   14:59

0

205

Darmanović: Preduzećemo mere ako Srbija ne reši slučaj Milić

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović poručuje da će Podgorica preduzeti sva poznata diplomatska sredstva u slučaju da Srbija ne reši slučaj Branke Milić, jednoj od 14 optuženih za pokušaj državnog udara.

U intervjuu za televiziju Nova M, na pitanje šta će Crna Gora preduzeti povodom slučaja Branke Milić, Darmanović kaže da se nada da će Srbija pre svega pomoći sebi rešavajući taj problem, pa time i Crnoj Gori.

"Ukoliko se to ne desi, biće primenjena sva poznata diplomatska sredstva za takve stituacije", poručio je Darmanović. Uveren je, međutim, da se sa prijateljima i partnerima može doći do zajedničkog rešenja.

Na pitanje da li su odnosi sa Srbijom poremećeni, Darmanović kaže da se ekonomska saradnja odvoja veoma dobro, da je Srbija veliki spoljno-trgovinski partner i da mnogi zajednički projekti idu zaista dobro.

Navodi da sada postoji slučaj da je u ambasadi Srbije osoba koja se može tretirati kao begunac od pravde. "Za nas je u potpunosti neprihvatljivo da Srbija na svojoj teritoriji u našoj državi štiti begunca od naše pravde, a uz to je navodne garancije da se to neće desiti dala i Srpska pravoslavna crkva", ističe Darmanović.

Napominje da Crna Gora koristi standardna diplomatska sredstva, u skladu sa međunarodnim pravom i standardima. "Ne žurimo u rešenju tog pitanja, ali je sasvim sigurno da tako nešto neće moći da traje u nedogled", kaže Darmanović.

"Odnosi sa Rusijom ušli u mirniju fazu"

Svodeći rezultate na spoljnopolitičkom planu, Darmanović kaže da je mnogo razloga da Crna Gora bude zadovoljna rezultatima u 2018, počev od otvaranja još dva pregovaračka poglavlja do integracije u NATO.

"Naši odnosi sa susedima su itekako napredovali", ističe Darmanović.

Komentarišući odnose sa Rusijom i njen uticaj u regionu, kaže da zaoštravanja u odnosu na Crnu Goru nije bilo.

"Naši odnosi su ušli u neku, rekao bih malo mirniju fazu. Iz tog ugla bi se možda moglo reći da je Rusija prihvatila i shvatila da je (Crna Gora) sada članica NATO-a i da će možda u nekoj perspektivi biti šanse da se naši odnosi normalizuju ili postanu slični odnosima Rusije sa drugim članicama NATO-a", rekao je crnogorski ministar spoljnih poslova.

Branka Milić je jedna od 14 optuženih za pokušaj državnog udara na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 16. oktobra 2016. godine. U novembru prošle godine je napustila suđenje, nezadovoljna zbog toga što je sud odbio njen zahtev za izuzeće veštaka i pomoć zatražila u ambasadi Srbije u Podgorici.

Izvor: RTS

Crna GoraSrđan DarmanovićBranka Milić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva