:

:

TV Most

clock

Avgust 15, 2019   15:59

0

264

Dečane otimaju, potiru sve srpsko

Ako je manastir Visoki Dečani albanska pravoslavna svetinja, zašto ga čuvaju italijanski karabinjeri, zašto je ograđen bodljikavom žicom, pita istoričar Momčilo Pavlović. Tvrdnje da je manastir Visoki Dečani hram pravoslavnih Albanaca, pokušaj prisvajanja pravoslavne crkve u Novom Brdu, poruke potpredsednika prištinske vlade Envera Hodžaja da su svi verski objekti na KiM kosovski i da pripadaju građanima Kosova...sve te poruke Pavlović vidi u kontekstu političke borbe oko statusa KiM i primoravanja Srbije da pristane na ono što su Albanci zacrtali kao konačni cilj - nezavisnost Kosova ili ništa.

''Ovo je još jedan dokaz da vlastima u Prištini ne treba dati da upravljaju i rukovode srpskom baštinom, već da treba tražiti međunarodni nadzor, ali i prisustvo srpskih institucija poput Ministarstva kulture, Zavoda za zaštitu spomenika i drugih...'', napominje Pavlović za Tanjug.

''To je, kako je pre rata govorio Nikola Pašić, kada kačačka vlada donosi nekakve odluke.... Oni koji su do juče tretirani kao razbojnici i teroristi, u izmenjenim okolnostima postali su predsednici vlada i ministri sa kojima treba da se pregovara.

To je ta pamet koja sada svetinju, koja je nesporna, proglašava albanskom'', rekao je Pavlović.

On je pokušaj Udruženja kosovskih istoričara "Ali Hadri" da srpsku srednjovekovnu svetinju, koja je na Uneskovoj listi zaštićene svetske kulturne baštine, proglase albanskom nazvao šovinističku hukom koja ''zapljuskuje'' Balkan šireći se od Hrvatske, preko Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sandžaka, do Kosova i Metohije.

Pavlović ističe da su Dečani neupitni za srpsku srednjovekovnu baštinu i da o tome svedoče svima dostupna dokumenta o gradnji i živopisanju tog manastira, ali i to što je po toj svetinji jedan vladar (Stefan Dečanski) dobio nadimak što je, kaže, jedinstven primer.

Komentarišući izjavu potpredsednika prištinske vlade Envera Hodžaja da su svi verski objekti na KiM kosovski i da pripadaju građanima Kosova, kaže da ako Albanci žele mir i suživot sa Srbima, treba da čuvaju te svetinje, a ne da ih prisvajaju ili osporavaju.

Izvor: Танјуг

KiMDečaniistorija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva