:

:

TV Most

clock

Jun 25, 2023   15:51

0

99

Dodik: Narodna skupština doneće odluke o Ustavnom sudu BiH koje će se poštovati

Narodna skupština Republike Srpske doneće odluke o Ustavnom sudu BiH koje će se poštovati i Republika Srpska biće zaštićena, izjavio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Zloupotrebljen je čitav proces dejtonskog odlučivanja u Ustavnom sudu koji je izbegao da kroz svoje odlučivanje apsolutno provuče ono što piše u Ustavu, a to je da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da se u njoj odlučuje konsenzusom", rekao je Dodik, prenela je RTRS. 

Prema njegovim rečima, oni su to izbegli i u Ustavnom sudu promovisali odlučivanje putem proste većine, što je podrazumevalo da tri stranaca koje imenuju i dva muslimana, Mirsad Ćeman koji je bio predsednik SDA i zamenjivao Aliju Izetbegovića i Seada Palavrić, koja je sa funkcije potpredsednika SDA otišla u Ustavni sud, donose odluke koje bismo mi morali zbog nekog apstraktnog pozivanja na Dejtonski sporazum da poštujemo.

Dodik je dodao da je sve upereno na to da se Republika Srpska razgradi i da je ranije zbog konstelacije odnosa koji su bili veoma složeni i teški, Republika Srpska imala problem da reaguje, a da je sada okupljena i jedinstvena.

"Mi ćemo doneti naše odluke. Ukoliko ne budu uvažavali Republiku Srpsku, naravno da nema ni BiH. Šta god oni mislili, mogu da prete koliko hoće, hapšenjima i ne znam ni ja čime, to im je znak nemoći da to urade, nikoga iz rukovodstva Republike Srpske neće uhapsiti zato što brani Republiku Srpsku. Nama nije na pameti nasilje, mi hoćemo političku borbu", istakao je Dodik.

Predsednik RS je poručio da politička borba podrazumeva odlučivanje u institucijama sistema, u parlamantu Republike Srpske.

Dodik je izjavio i da je RS ispunila svoje obaveze na Bečkoj berzi šest dana pre roka da bi sprečila Amerikance koji su bili spremni da nalože korespodentnim bankama da ne transferišu novac i time dovedu RS u pitanje.

"Izmirili smo to, ali treba da primetite da smo odmah dva dana nakon toga uplatili sve plate i sve redovne obaveze koje Srpska ima", rekao je Dodik novinarima u Modriči i naveo da će penzije i dalje biti isplaćivane u roku ili pre roka.

Republika Srpska izmiruje sve svoje obaveze, sve plate su redovne, kao i penzije i socijalna davanja kazao je Dodik, dodajući da RS deli sudbinu globalne ekonomije.

"To nikada nije bilo zabeleženo od kada se knjiži Republika Srpska kao pojam i kao držano teritorijalna cjelina. Mi imamo najveću ikada isplaćenu prosečnu platu 630 evra. To je bila misaona imenica pre pet godina", naglasio je Dodik.

Izvor: T a n j u g

DodikRepublika SrpskaBiH
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva