:

:

TV Most

clock

Jun 29, 2023   20:38

0

95

Drecun: Priština grafite proglasila terorističkom organizacijom, Kurti ne odustaje od okupacije severa

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da Priština, proglašenjem zapravo nepostojećih grupa za terorističke organizacije želi da stvori mehanizam koji će omogućiti osnov za kontinuirana hapšenja Srba, pod optužbom da su svi teroristi, navodeći da to pokazuje dugoročni cilj Aljbina Kurtija koji ne odustaje da, uprkos pretnji sankcijama, okupira sever Kosova.

"Ovo je potpuno očekivan potez Prištine, koja već izvesno vreme priprema teren za tako nešt“, rekao je Drecun za TV Pink.

Konkretan povod Prištine je, pojašnjava, planiranje i izvođenje operacije „lažne zastave“, kada su ubacili ukradeni auto, sa naoružanjem i municijom, za to bez dokaza optužili Beograd, odnosno Srbe i krenuli sa pričom da su te navodne kriminalne bande, za koje govore da ih instruira Beograd za destbilizaciju situacije na severu, prerasle u terorističke organizacije, te da sa njima treba na odgovarajući način postupiti.

"Ovo što su sada uradili, proglašenje nepostojećih grupa za terorističke organizacije, pokazuje da oni stvaraju jedan mehanizam koji treba da im omogući pravni osnov za kontinuirana hapšenja Srba u narednom periodu, pod optužbom da su svi ti ljudi teroristi. Nemojte da zaboravite da je Kurti napravio spisak od 350 Srba, koje je on deklarisao kao kriminalce, a sada će to biti teroristi. To pokazuje da je njegova dugoročna namera da proganja, teroriše i hapsi Srbe da bi ih zastrašio i onemogućio da pruže bilo kakav otpor nekim budućim jednostranim akcijama“, ukazao je Drecun.

Kako kaže, grupe poput „Severne brigade“ se priviđaju Kurtiju i Dželjalju Svečlji.

Drecun je naglasio da su prava teroristička grupacija zapravo pripadnici specijalnih parapolicijskih jedinica, tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga, jer nemaju utemeljenje u Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244, pa je i način na koji one deluju, kaže, čist terorizam.

"Ali ’Severna brigada’ ne postoji. Ne postoji grupa, već pojedinci ispisuju grafite. Dakle, oni su grafite proglasili terorističkom organizacijom, ali to pokazuje dugoročni Kurtijev cilj – da on ne odustaje, uprkos navodnim pretnjama sankcijama EU i SAD, od toga da u potpunosti okupira sever Kosova, a da bi to završio, pored upada u četiri opštine, stacioniranja pripadnika specijalih jedinica na severu, nedostaje mu pozicioniranje KBS na severu“, naveo je Drecun.

Tvrdnjama da postoje terorističke organizacije Priština želi da stvori osnov da se pojavi sa zahtevom da komandant Kfora dozvoli da se pripadnici KBS rasporede na severu i dođu do administrativne linije, pod izgovorom da moraju da se bore protiv terorističkih organizacija koje navodno naoružava Beograd.

„To je providna priča, ali Kurti ne odustaje do toga. On ne da nije spreman za bilo kakvu stabilizaciju i smirivanje tenzija, već ide na dalje zaoštravanje situacije, na stvaranje uslova za izazivanje veoma opasnih sukoba. Krajnje je vreme da i EU i SAD, ako žele stabilizaciju, mir i nastavak dijaloga, konačno zaustave Kurtija. U protivnom, bojim se da će stitucija da eskalira do trenutka kada neće moći da se kontroliše“, upozorio je Drecun.

Izvor: Kosovo online, RTV Pink

KiMDrecun
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva