:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Februar 24, 2024   8:45

0

61

Dvogodišnjica rata u Ukrajini

Rat u Ukrajini – 732. dan. Pre tačno dve godine ruske snage su započele udare na teritoriju Ukrajine a ratu se još ne nazire kraj. Veći napredak na frontu nijedna strana nije imala od kraja 2022. godine. Nove sankcije EU i SAD protiv Rusije. Moskva tvrdi da su ruske trupe napravile pomak zapadno od Avdejevke, dok se Kijev hvali obaranjem još jednog "ruskog avaksa", izviđačkog aviona, A-50.

 

U ranim časovima 24. februara 2022. godine rat je počeo vazdušnim udarima i pokretima ruskih trupa sa severa iz pravca Belorusije.

Desetine raketnih napada ciljali su široki prostor Ukrajine, čak i krajnji zapad zemlje, poput grada Lavova.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin rekao je da tada da je cilj "specijalne vojne operacije" demilitarizacija, denacifikacija i teritorijalno prekomponovanje Ukrajine, ali dve godine kasnije nijedan nije ispunjen.

Sa druge strane, Volodimir Zelenski želi Ukrajinu u granicama iz 1991. godine.

Dinamiku rata umnogome je odredio neuspeh ruske ofanzive na Kijev u prvim nedeljama rata.

Ukrajinske snage su uz pomoć ogromne finansijske i vojne pomoći Zapada, naročito SAD uspele da se konsoliduju, a većih promena na frontu nije bilo od kraja 2022. godine.

Rusija je proglasila aneksiju regiona jugoistočne Ukrajine, Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona a u potpunosti ne kontroliše nijednu od tih oblasti. U rukama ruske vojske nalazi se oko 20 odsto ukrajinske teritorije.

U međuvremenu, mnoge zapadne kompanije povukle su se sa ruskog tržišta. Evropska unija u petak je uvela 13. paket sankcija koji obuhvata oko 200 osoba i ruskih kompanija dok se novi američki embargo tiče 500 pojedinaca i firmi.

Nedavno su se posle dugotrajnih borbi ukrajinski vojnici povukli iz Avdejevke, naselja kod Donjecka, zbog nedostatka artiljerijske municije. Kijev nestrpljivo iščekuje da Predstavnički dom Kongresa SAD izglasa novi paket prekopotrebne pomoći.

Moskva tvrdi da su ruske trupe napravile pomak zapadno od Avdejevke, dok Kijev kaže da su moskovske snage pokušale proboj kod Marjinke.

Kijev se hvali da je oborio još jedan "ruski avaks", izviđački avion, A-50, iznad Azovskog mora. 

Ukrajina: Uništene dve rakete Ks-59

Ukrajina je uništila dve rakete Kh-59, ali je promašila ruske Iskandere tokom vazdušnog napada u noći 24. februara, saopštilo je ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo. 

"Kao rezultat borbenih dejstava, u Kirovogradskoj, Odeskoj i Nikolajevskoj oblasti uništene su dve vođene avionske rakete Ks-59 i 12 dronova tipa šahed“, saopštile su Oružane snage Ukrajine.

Jedna osoba poginula u Odesi kada je srušeni ruski dron izazvao požar

Ukrajinska vojska saopštava da je tokom noći jedan od oborenih ruskih dronova pao na stambeni deo Odese i izazvao požar u stanu, u kojem je jedna osoba poginula, a tri osobe su povređene.

Vojska Ukrajine navodi da su ruske rakete i dronovi uništeni iznad Kirovogradske, Odeske i Nikolajevske oblasti.

Precizirano je da su tokom noći ruske snage napale Ukrajinu sa dve balističke rakete Iskander-M, tri rakete X-59 i sa 12 jurišnih dronova Šahed, a da su ukrajinske snage PVO uspele da obore sve projektile osim Iskandera, navodi Unian.

Izvor: RTS

UkrajinaratRusijadvogodišnjica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva